Viirus kukutab börse edasi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Valuutakaupleja Lõuna-Koreas
Valuutakaupleja Lõuna-Koreas Foto: Ahn Young-joon/AP

Kui eile päeval tundus, et koroonaviirusest tingitud börsipaanika on vaibunud, siis õhtul aktsiate suur müügilaine taastus, sest näib, et epideemia mõju globaalmajandusele on üsna suur.

«Majandusliku šoki suurus näib üha kasvavat,» ütles The Wall Street Journalile investeerimisfirma Aberdeen Standard Investments investeeringute juht James Athey. «See, mida me siin näeme, on pragu emotsioonidest põhjustatud aktsiarallis,» lisas ta.

USA tuntuim aktsiaindeks Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus eile 3,1 protsenti 27 081,36 punktini, mis on madalaim tase alates oktoobrist. Kolme protsendi ringis kukkusid ka S&P 500 ja peamiselt tehnoloogiasektorit esindav Nasdaqi koondindeks ehkki kauplemispäeva alguses olid kõik kolm indeksit mõõdukas plussis.

Indeksite kahe päeva kogulangus oli kahe aasta suurim.

Investorid alustasid aastat lootuses, et kaubanduspingete leevendumine ja keskpankade soov hoida baasintresse madalal, hakkab globaalmajandust stabiliseerima. Kuid viiruse levimine tekitas küsimuse ettevõtete prognooside adekvaatsusest ning kartuse, et see toob pikemas perspektiivis kaasa majandusaktiivsuse kahanemise.

Lisaks USA aktsiaturgudele jätkus ka Euroopa aktsiaturgude langus. Aktsiaindeks Stoxx Europe 600 langes 1,8 protsenti. Esmaspäeval kukkus indeks kolm protsenti. Kukkusid ka Hiina ja Jaapani turud.

«Viirus ei tunnista piire,» ütles majanduslehele Rabobanki globaalsete finantsturgude peaanalüütik Jan Lambgrets. «Me alles hakkame tundma selle majanduslikku mõju,» lisas ta.

Analüüsikeskuse Ned Davis Research globaalsete turgude makrostrateeg Joseph Kalish ütles investeerimisajakirjale Barron’s, et turgudel valitseva praeguse olukorra parimateks analoogideks on 2001. aasta 11. septembri terrorirünnak ja Jaapani tsunami 2011. aastal.

Tema sõnul pikendas 11. september langevat turgu, aga Jaapani tsunami tuli kaks aastat pärast seda, kui turud toibusid finantskriisist. Kalishi sõnul on praegune olukord midagi nende kahe olukorra vahepealset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles