Viirus tõi börsidele kahe aasta kõige hullema päeva

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
New Yorgi börsi kauplejatel oli eile raske päev.
New Yorgi börsi kauplejatel oli eile raske päev. Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

Pärast Aasia ja Euroopa aktsiaturgude suurt langust lõppes eilne börsipäev USA börside kolme ja poole protsendilise kukkumisega, mis oli sügavaim alates 2018. aasta veebruarist. Maailma aktsiaturgude liikumist peegeldav aktsiaindeks FTSE All-World Index kukkus kolm protsenti.

Eilse börspaanika põhjus oli koroonaviiruse globaalne levimine. Eriti ehmatas turge haiguse levik Põhja-Itaaliasse. Itaalia börsiindeks kukkus 5,4 protsenti, mis oli suurim langus alates 2016. aastast, Londoni börsil oli viie aasta suurim kukkumine.

«See ei ole enam ainult Aasia teema,» ütles Financial Timesile Hollandi suurpanga ING Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna peaökonomist Robert Carnell.

Maailma tuntuim börsiindeks Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus üle 1000 punkti ehk 3,56 protsenti 27 960,80 punktini. S&P 500 indeks kaotas 3,35 protsenti ja peamiselt tehnoloogiasektorit peegeldav Nasdaqi koondindeks 3,7 protsenti oma väärtusest.

USA aktsiaturud on seni olnud koroonaviiruse suhtes üsna immuunsed, kuid selle laialdase levimise oht hirmutas ka Wall Streeti investoreid. Kõige kõvemini said pihta lennunduse, tervisekindlustuse ja tehnoloogiasektori aktsiad.

«Arengud, mida me nägime nädalavahetusel, rohkem juhtumeid, üha rohkem inimesi jääb haigeks ilma, et neil oleks kontakte Hiinast pärit inimestega, on ilmselt avanud nii investeerimiskogukonna kui ka Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) silmad,» ütles The Wall Street Journalile investeerimisfirma Fort Pitt Capital Group portfellijuht Carter Henderson. «Me ei tea kuidas ja miks viirus levib,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles