Prantsusmaa: kui aasta lõpuks ühtset digimaksu ei tule, saabub kaos (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Prantsusmaa majandus- ja rahandusminister Bruno Le Maire eile G20 rahandusministrite kohtumisel toimunud pressibriifingul,
Prantsusmaa majandus- ja rahandusminister Bruno Le Maire eile G20 rahandusministrite kohtumisel toimunud pressibriifingul, Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP

Kui ei saavutata globaalset kokkulepet selle kohta, kuidas ja kui palju maksustada tehnoloogiagigante nagu Google, Amazon või Facebook, saab tulemuseks olema palju erinevaid digimaksurežiime, hoiatas Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire  eile.

See võib samuti põhjustada USA poolseid vastutariife, lisas USA rahandusminister Steven Mnuchin ajakirjanikele.

Nädalavahetusel toimus Saudi Araabia pealinnas Riyadhis maailma 20 suurema riigi G20 rahandusministrite nõupidamine ning erinevatest majandusküsimustest oli kõige tähtsam tehnoloogiaettevõtete maksustamine.

Mnuchini sõnul arutati teemat diskussiooniks Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooniga (OECD) ning ta lootis, et lahendus leitakse selle aasta lõpuks. Kuid ta hoiatas, et nad annavad vastulöögi Prantsusmaale ja  teistele riikidele, kes kehtestavad oma maksu, kui ühise maksu kehtestamine ebaõnnestub.

Möödunud suvel leppisid Prantsusmaa ja USA kokku multilateraalsete läbirääkimiste pidamiseks eesmärgiga jõuda kokkuleppele selle aasta lõpuks.

«Esimest korda on meil G20 liikmesriikide seas laialdane konsensus selle kohta, et me vajame uut rahvusvahelist maksusüsteemi,» ütle Le Maire Reutersile.

OECD soovib jõuda maksustamise tehnilistes detailides kokkuleppele juuliks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles