Väikese tuumajaama fännide arv Eestis kasvab

PM Majandus
Copy
Tuumajaam.
Tuumajaam. Foto: Fermi Energia

Kantar Emori veebruaris tehtud avaliku arvamuse uuring näitab, et väikese moodulreaktori kasutamise kaalumise pooldajaid on Eestis pea kaks korda enam kui vastaseid. Tuumajaama ehitamise toetus on tõusnud 55 protsendilt 2019. aasta oktoobris 58 protsendini veebruaris 2020, teatas projekti vedaja Fermi Energia.

Uue põlvkonna väikse tuumajaama kasutamise kaalumist Eesti varustuskindluse tagamiseks on valmis toetama 58 protsenti vastajatest, vastu on 31 protsenti vastajatest ja ei oska öelda 12 protsenti vastajatest. Aprillis 2019 oli toetajaid ja pigem toetajaid 51 protsenti. Kindlalt pooldavaid on 44 protsenti mehi ja 12 protsenti naisi.

«Selgelt on teema avaliku arutluse käigus inimeste teadlikkus väiksest moodulreaktorist tõusnud ning ilmselt on toetuse tõusule aidanud kaasa igaühele nähtav täiesti lumetu talv, Austraalia metsapõlengud ehk ilmne kliimamuutus. Jätkame sel aastal uuringuid enda partneritega Fortum, Vattenfall ja Tractebel ning saame paljudele olulistele küsimustele anda järgmise aasta alguses tõsiseltvõetavad vastused,» ütles Fermi Energia juhatuse esimees Kalev Kallemets pressiteates. 

«Avalikku valmisolekut arvestades on põhjendatud loota, et ka riik hakkab süsteemselt väikse moodulreaktori kasutamise võimalikkust endale selgeks tegema,» jätkas Kallemets.

Andmetest selgus, et mehed on tuumajaama kasutuselevõtu suhtes oluliselt pooldavamad kui naised, samas võrreldes 2019. aasta oktoobriga ongi kasvanud toetus naiste seas 7 protsenti. Kõrgem on toetus kõrgharidusega kui kuni keskharidusega inimeste seas ning toetus oli kõrgem (72%) vanemate kui 65 aastat seas ja madalam (52%) alla 34 aastaste seas. Kõrgem oli toetus eestlaste (61%) kui muu rahvuse (50%) seas.

Oktoobris 2019 vastas küsimusele, milliste elektritootmise viiside arendamist pooldatakse, kui põlevkivi tootmine tulevikus väheneb, siis eelistatakse enim päikese- ja tuuleenergiat ning seejärel uue põlvkonna tuumaenergiat. Juba märkimisväärselt vähem toetatakse maagaasist ja hakkepuidust elektri tootmist ning põlevkivielektri tootmist õlitootmise kõrvalt.

Kantar Emor küsitles 12.03–19.02 veebiintervjuudega 1209 Eesti inimest vanuses 15–84 aastat. Uuringu tellis OÜ Fermi Energia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles