Ametid ootavad ühinemiseks rohelist tuld

PM Majandus
Copy
Transiidikomisjoni tööd juhib majandus- ja taristuminister.
Transiidikomisjoni tööd juhib majandus- ja taristuminister. Foto: Sander Ilvest

Valitsuse transiidikomisjon andis täna põhimõttelise heakskiidu märtsis valitsuse otsust ootavale transpordi ametite ühendamisele.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium moodustas novembris koos maanteeameti, veeteede ameti, lennuameti ning tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametiga juhtkomisjoni, et viia läbi analüüs ja luua võimalik tegevuskava transpordi ühendametite loomiseks.

Analüüs lähtub võimalusest luua praeguse nelja ameti asemel kaks, kus üks tegeleks transpordiliikide ülese planeerimise ja investeeringutega ning teine järelevalvega.

«Transiidikomisjonis kõlanud sektori heakskiit kinnitab, et võimalikul ametite ühendamisel oleks reaalne kasu, et pakkuda inimestele nii paremaid teenuseid kui ka kogu transpordisektori arengu paremat planeerimist,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Ümberkorraldatud kujul alustaksid ametid tööd järgmise aasta alguses, kui valitsus peaks märtsis otsuse vastu võtma. «Kuigi transpordi valdkondade ühendamisega läheksid nii merenduse, lennunduse kui ka maantee sektorite juhtimise korraldamine ühte asutusse, on merendus praeguse valitsuse üks prioriteete,» selgitas Aas. «Kui me otsustame järgmisel kuul transpordi ametid ühendada, siis toome ka laevade lipu alla toomise projekti turundustegevused ministeeriumisse ja loome merendust strateegiliselt arendava funktsiooni.»

Ametite ühendamisega tekkiv uus funktsioon ministeeriumis hakkaks koordineerima merenduspoliitika ettevõtlusega seotud toetusmeetmete väljatöötamist.

Samuti luuakse laevade Eesti lipu alla toomise projekti rahvusvahelise turunduse väärtuspakkumine, et seda saaksid kasutada EAS ja äridiplomaadid. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on ametikoha loomist ning raha taotlemist ette valmistamas, et ametite ühendamise otsusega muudatused ellu viia.

Lisaks ametite ühendamisele arutati transpordi valdkonna tulevikku ning vajalikke tegevusi sellel kümnendil, sealhulgas ülesandeid Eesti raudteedel ja raudtee kasutustasude määramist.

Majandus- ja taristuministri juhitava transiidikomisjoni tööks on õigusloome, valdkondlike strateegiate, välissuhtluse ja finantseerimise ettepanekute tegemine, et tagada transpordiettevõtjate konkurentsivõime ning soodustada majanduskasvu.

Transiidikomisjoni kuuluvad riigikogu, MKMi, rahandusministeeriumi, välisministeeriumi, maksu- ja tolliameti, tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti, veeteede ameti, Logistika ja Transiidi Assotsiatsiooni ja Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni esindajad.

Ettevõtetest on komisjonis Eesti Raudtee, Tallinna Sadam, Rail Baltic Estonia, AS Operail, Sillamäe Sadam, Paldiski Sadam, Alexela Oil, Liwathon E.O.S, VOPAK E.O.S, E.R.S ja Kühne + Nagel, HHLA TK Estonia, Tallinna Lennujaam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles