Tesla seljatas kohtus metsakaitsjad (2)

PM Majandus
Copy
Metsaraie Grünheide lähistel, kuhu Elon Musk tahab ehitada Tesla gigatehast.
Metsaraie Grünheide lähistel, kuhu Elon Musk tahab ehitada Tesla gigatehast. Foto: Patrick Pleul/AP

Tesla seljatas Saksa kohtus metsakaitsjad, kes nõudsid rajatava gigatehase aladel metsa raadamise lõpetamist.

Kohus jättis neljapäeval rahuldamata keskkonnaorganisatsioonide esialgse õiguskaitse taotluse, mis peatas selle arutamise ajaks Berliini lähistele rajatava elektriauto- ja akutehase aladel metsa raiumise.

Elon Muski plaan ehitada rekordkiirusega Saksamaale Tesla gigatehas sai ootamatu tagasilöögi, kui kohus otsustas eelmise nädala lõpus peatada uue tehase aladel metsa raadamise.

Berliini-Brandenburgi kõrgem halduskohus keelas mõned päevad tagasi ettekirjutusega edasised ettevalmistused tehase ehituseks ning rahuldas Brandenburgi keskkonnakaitsjate Grüne Liga kaebuse, mis püüab takistada Tesla huvides ümbritseva metsa raiumise.

Tesla plaanib tehase tootmiseks valmis saada juba järgmise aasta keskpaigaks. Kui autotootja suudab Saksamaa bürokraatiast läbi närida, suudaks plaanitav tehas toota aastas 500 000 elektriautot, anda tööd 12 000 inimesele ning tekitada meelehärmi Saksa autogigantidele, Volkswagenile, Daimlerile ja BMWle.

Töötajad on juba maha võtnud 150 jalgpalliväljaku jagu ehk üle 100 hektari metsa ning eemaldanud lõviosa Teise maailmasõja ajastust pärit laskemoona ja lõhkekehi. Alles hiljuti püüdis Musk rahustada kohalikku kogukonda seoses plaanitava tehase veekasutusega, kuna gigatehas piirneks looduskaitsealaga.

Projekti keskkonnanõuete kohaselt ei tohi metsas elavaid hunte, nahkhiiri, madusid ja sisalikke ehituse lõpuni aladelt minema hirmutada või ümber asustada. Samuti peab Saksa keskkonnaregulatsioonide kohaselt Grünheide väikelinn arvestama loomade ja lindude kevadise pesitsusajaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles