Hoop piirikaubandusele: Läti tõstab alkoholiaktsiisi (5)

Copy
Piirikaubandus ja alkoralli.
Piirikaubandus ja alkoralli. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Läti seim kiitis eile õhtul heaks aktsiisiseaduse muudatused, millega tõstetakse alkoholiaktsiisi nii tänavu kui ka järgmisel aastal 5 protsendi võrra.

Kange alkoholi aktsiis tõuseb tänavu 38 sendi võrra liitri kohta ning järgmisel aastal 40 sendi võrra. Veiniaktsiis tõuseb nii märtsis kui ka järgmisel aastal 6 sendi võrra liitri kohta ning õlleaktsiisi tõstetakse 3 sendi võrra liitri kohta.

Alkoholitootjate ja Maaletootjate Liidu hinnangul aitab Läti otsus kaasa Eesti siseturu taastumisele ning vähendab alkoholitootjate ja maaletoojate hinnangul veelgi kahe riigi vahel piirikaubandust.

«Kange alkohol oli suure aktsiisierinevuse tõttu Läti piirikaubanduse käivitajaks, aga meie riigikogu möödunud juunis tehtud otsused ja Läti valitsuse nüüdsed otsused aitavad kahe riigi vahel piirikaubandust veel rohkem pidurdada,» sõnas Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu (ATML) tegevjuht Triin Kutberg. «Eesti tootjate, jaekaubanduse ja hotelli- ning turismisektori jaoks on see hea uudis,» lisas ta.

Läti valitsuse otsus tähendab, et Eesti maksurahu tingimustes väheneb tänane kange alkoholi aktsiisierinevus kahe riigi vahel 2021. aasta märtsiks poole võrra.

Kui täna on pooleliitrise kange alkohoolse toote aktsiisierinevus 63 senti, siis järgmisel aastal on see 31 senti ühe 0,5 liitrise ja 40 protsenti toote kohta. Õlle osas oleks vahe järgmisel aastal veelgi väiksem – vaid 10 senti pooleliitrise ja 4,5 protsenti toote kohta.

Möödunud aasta viimased kuud näitasid kange alkoholi osas kaubanduse vähenemist lõunapiiril enam kui 50 protsenti. «Iga järgnev aktsiisitõus Lätis aitab kaasa Eesti siseturu taastumisele,» ütles Kutberg.

Eesti siseturu kasvule aitab kaasa ka ehitustööde lõppemine Tallinna sadamapiirkonnas, mis aitab elavdada kaubandust põhjapiiril, lisas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles