Soomlaste suurtehas sai Pärnus piraka kahjumi

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Metsä Woodi Pärnu tehase juht Kaarel Tali tunnistab, et puidutööstuses pole praegu kellelgi kerge.
Metsä Woodi Pärnu tehase juht Kaarel Tali tunnistab, et puidutööstuses pole praegu kellelgi kerge. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Soome suure metsafirma Metsä Groupi Pärnu kasevineeritehase käivitamise kulud olid kõrged, mistõttu tuli esimesel tegutsemisaastal vastu võtta pea 2,7 miljoni eurone kahjum.

Metsä Wood Eesti tehas alustas tootmist 2018. aasta aprillis, mil pandi käima 17 tootmisliini. Aasta teises pooles käis kibe töö juba kolmes vahetuses. Palgal oli enam kui 100 töölist. 

Vineeritehase käive küündis tunamullu 7 miljoni euroni. Kaupa müüdi peamiselt Kesk-Euroopa turule, aga ka USAsse ja Aasiassse. Tootmismaht ületas 10 000 kuupmeetri piiri.

Ehkki eksport läks käima, ületasid käivitamisega seotud kulud tulusid. Raha kulus nii toormaterjali ostmise, aga ka energia, logistika ja tööjõu peale. Ka tehase juht Kaarel Tali kinnitas Postimehele, et kahjumi taga olid ühekordsed tehase käivitamisega seotud kõrged kulud.

Küsimuse peale, et kas teine täisaasta ehk 2019 läks paremini, vastas Tali, et majandustulemused tehakse teatavaks hiljemalt selle aasta 30. juunil. Küll aga on Tali varem kasvõi Pärnu Postimehele antud usutluses rääkinud, et puidutööstuses pole täna kellelgi kerge, kuna nõudlus saematerjali järele on viimasel ajal märgatavalt vähenenud.

«Selge on see, et vanaviisi edasi ei saa. Varasemad konkurentsieelised nagu madal tööjõukulu ja odav toore ei tööta enam. Kuklasse jääb hingama Venemaa toodang madala hinna ja suure mahuga. Euro­tsooni kulubaasiga on vaja midagi senisest innovatiivsemat välja mõelda. Aga on ettevõtteid, mis on leidnud on suuna ja töötavad endiselt väga kasumlikult, muide, siin meie naabruses Kase tänavalgi. Loodame, et neid tuleb juurde,» tunnistas ta.

Metsä Woodi Pärnu tehases valmistatakse kasevineeri, mida kasutatakse peamiselt ehitus- ja transporditööstuses. Pärnu tehase tootmisvõimsus on 50 000 kuupmeetrit aastas.

Pärnu tehases kasutatav tooraine kasespoon valmistatakse Kesk-Soomes Äänikoskis. Selleks kasutatav puit hangitakse Soomest, peamiselt Metsä Grupi omanikele kuuluvatest metsadest.

Pärnu tehase ehitus algas 2017. aasta aprillis ning see valmis 2018. aasta kevadel. Tehase ehitas 14 miljoni euroga Nordecon AS. Kokku investeeris Metsä Wood tehasesse üle 50 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles