Maailma suurpangad trügivad Põhjamaadesse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Stockholmi kesklinn.
Stockholmi kesklinn. Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Põhjamaad, mis on maailma üks rikkamaid piirkondi, on muutunud üha suuremaks magnetiks maailma investeerimispankadele, mis annavad nõu alates jõukatele inimestele rahapaigutamisest kuni ettevõtete ühinemiste ja ülevõtmisteni.

Maailma juhtivad investeerimispangad JPMorgan, Goldman Sachs ja Prantsusmaa suurpank BNP Paribas on viimasel ajal teatanud kas oma tegevuse laiendamisest või uute pangakontorite avamisest. Mõned neist on huvitatud ka kohalike töötajate palkamisest.

«Me näeme võimalust orgaaniliselt kasvatada nii investeerimispangandust kui ka privaatpangandust,» ütles Bloombergile JPMorgani Põhjamaade üksuse kaasjuht Klaus Thune. USA suurpanga Londoni büroos tegeleb Põhjamaade ettevõtetega 40 inimest.

Prantsusmaa suurpanga BNP Paribas Põhjamaade üksuse tegevjuhi Eirik Winteri sõnul paelub regioon ülejäänud Euroopast mõnevõrra kiirema kasvuga ja mõningatel juhtudel kiirema kasvuga kui USA.

Lisaks suurpankadele vaatavad Skandinaavia poole ka USA investeerimisteenust pakkuvad ettevõtted. JPMorgan ütles, et suunab pankurid Londonist Põhjamaadesse ning plaanib palgata ka kohalikku personali eesmärgiga suurendada ultrarikaste kliendibaasi ning tegelda rohkem investeerimispangandusega. Goldman Sachsil on kontor Stockholmis, aga aprillis on plaan avada esindus ka Kopenhaagenis ning palgata seal kümmekond inimest.

Maailma suurpanku paelub Põhjamaadesse kuhjunud jõukus ja seda vaatamata asjaolule, et nende riikide maksukoormus on üks maailma suuremaid. Selles piirkonnas on ka väikseim vahe rikaste ja mitte nii rikaste vahel, aga sisemajanduse kogutoodang inimese kohta on planeedi suurim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles