Viirus ähvardab Eesti puidutööstust

PM Majandus
Copy
Puiduterminal Kunda sadamas.
Puiduterminal Kunda sadamas. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Hiinast alguse saanud koroonaviiruse jõuline levik võib juba lähiajal tarneahela seisakute tõttu avaldada mõju Eesti puidutööstusele. Rahvusvahelised liikumispiirangud mõjutavad sadamate läbilaskevõimet ja seega ka puidu eksporti, mis omakorda hakkab mõjutama puidu hinnataset.

Kaamos Timberi tegevjuht Tõnu Bergmann selgitas, et kui seni on Hiina olnud nii-öelda lõputult näljane Euroopa ja Venemaa puidutööstuse toodangu järele ning saematerjali ja hööveldatud puidu mahud kasvasid möödunud aastal võrreldes 2018. aastaga kordades, siis koroonaviiruse epideemia jõuline laienemine võib juba lähiajal mõju avaldada nii puidu eksportmahtudele kui ka hinnatasemele, mis niigi on eelmistel aastatel olnud languses.

Bergmann nentis, et kui rahvusvaheliselt hakkas nõudlus näitama mõningaid kasvutrende eriti Aasia eksport-piirkondadest – näiteks Austraalia metsapõlengute järel –, siis nüüd avaldab vastupidist mõju Hiina koroonaviiruse levik, ning selle mõju on kindlasti mõne aja pärast ka Euroopas tunda.

«Kuna viiruse mõju avaldub ennekõike Aasia riikide sadamalinnade läbilaskevõimes, siis mõjutab see rahvusvahelist nõudlust ja see omakorda pakkumust ning puidu hinnataset turul,» rõhutas Bergmann.

Samas nentis Kaamos Timberi tegevjuht, et ka Euroopas on sel aastal puidutööstusel uued probleemid: üle aastate väga pehme ja soe talv on muutnud metsaalad pehmeks ning metsavarumisfirmad ei saa ei materjali metsast kätte, ümarpuidu laovaru on väike ja see sunnib saetööstusi tootmist piirama. «Ühe puidutööstussektori varustuskindluse vähenemine avaldab laiemat mõju kogu piirkonna tööstusele,» selgitas Bergmann.

«Puiduturul oli juba möödunud aastal kogu lõigatava puidu sortimendi hind tugevas langustrendis, seda nii Eestis kui ka Euroopas, kus pakkumine ületas nõudlust,» rõhutas Bergmann. Oma mõju oli Kesk- ja Ida-Euroopas kahjustunud metsa suurenenud osakaalul, mis suurendas puidutööstuse toormaterjali mahtusid, ja kuna kahjustunud metsamaterjali tuli müüa väljaspool tavalisi tarneprofiile, siis mõjutas see negatiivselt ka toormaterjali üldist hinnataset.

Bergmanni sõnul peavad puidutööstusettevõtted sel aastal suurendama võimekust täita sektoris erinevat sortimenti kõrge kvaliteediga, et vastata muutuvale turunõudlusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles