150 000 nobedamat said tulud enne ametlikku starti deklareeritud (1)

PM Majandus
Copy
Tuludeklaratsioon.
Tuludeklaratsioon. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Maksu- ja tolliamet (MTA) avas ametlikult tuludeklaratsiooni elektroonilise esitamise veebikeskkonnas e-MTA, ent amet hoiatab, et suure huvi tõttu võib alguses tekkida järjekord.

Tegelikult sai tuludeklaratsioone esitama hakata juba kolmapäeval, mis algas testperiood. Täna kella 13 oli esitatud juba 148 000 elektroonilist deklaratsiooni, neist 63 000 nutiseadme kaudu. Ehkki testimisperioodil ei ole tõrkeid esinenud, võib MTA Infosüsteemi ülekoormuse vältimiseks piirata korraga e-keskkonda kasutavate inimeste hulka ning võib tekkida järjekord. MTA soovitab sellisel juhul asuda tuludeklaratsiooni täitma hiljem.

Eeltäidetud paberdeklaratsioone hakkavad MTA bürood väljastama esmaspäevast, 17. veebruarist ja ka büroosse ei soovita amet esimestel nädalatel kiirustada, sest siis on oodata pikki järjekordi.

Sellest aastast on tuludeklaratsiooni esitamise tähtaeg kuu aega hiljem ehk 30. aprillil.

MTA asub enammakstud tulumaksu tagastama alates 26. veebruarist neile, kes deklareerisid oma tulud elektrooniliselt ja 19. märtsist paberil deklaratsiooni esitajatele. Kui inimesel tuleb tulumaksu juurde maksta, siis selle tasumise tähtaeg on 1. oktoobril.

Enammakstud tulumaksu tagastamine käib samuti kui varasematel aastatel – kui deklaratsioon on korras, laekub raha nädala-paari jooksul. Seejuures ei olene tagastamise kiirus otseselt deklaratsioonide esitamise järjekorrast.

Eelmisel, 2019. aastal tulu saanud inimestest kasutas maksuvaba tulu ettenähtud mahus 41% ehk 400 200 inimest. Lubatust vähem kasutas maksuvaba tulu 53% tulusaajatest ehk 530 000 inimest ning 6,8% ehk 68 500 inimest lubatust rohkem. Esialgsetel andmetel saavad eelmisel aastal ettenähtust vähem maksuvaba tulu kasutanud inimesed küsida tagasi kokku 147 miljonit eurot enammakstud tulumaksu. Lubatust rohkem maksuvaba tulu kasutajad peavad kokku juurde maksma 13 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles