Apple müüb rohkem kelli kui kogu Šveitsi kellatööstus kokku (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Apple esitles uusi septembreid eelmisel septembril.
Apple esitles uusi septembreid eelmisel septembril. Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Tehnoloogiagigant Apple müüs eelmisel aastal enam kui kolmandiku võrra rohkem kelli Apple Wach kui Šveitsi kellatööstus kokku, selgub analüüsikeskuse Strategy Analytics värskest teatest.

Analüüsikeskuse hinnangul müüs Apple 2019. aastal 30,7 miljonit nutikella Apple Watch, mis oli tervelt 36 protsenti rohkem kui 2018. aastal, mil ettevõte müüs 22,5 miljonit kella.

Kõik Šveitsi kellatootjad eesotsas Swatchi, Tissot' ja teiste traditsiooniliste kaubamärkidega müüsid hinnanguliselt kokku 21,1 miljonit kella, mis oli 13 protsenti vähem kui 2018. aastal, mil müüdi 24,2 miljonit kella.

«Analoogkäekellad on endiselt populaarsed vanemate tarbijate seas, aga nooremad ostjad kalduvad eelistama nutitelefone,» kirjutab analüüsifirma oma blogis. «Traditsioonilised Šveitsi kellatootjad nagu Swatch ja Tissot on nutikelladele alla jäämas.»

Apple Watch kasutab paremaid jaekanaleid, mis tõmbavad ligi rohkem noori tarbijaid, kes üha rohkem soovivad digitaalseid käekelli. «Šveitsi käekellabrändide uks nutitelefonide turu mõjutamiseks hakkab sulguma. Swatchil, Tissot’l, TAGil, Heueril ja teistel hakkab aeg otsa lõppema,» kirjutab Strategy Analytics.

Osaliselt nutikellade aga ka telefonide ja teiste toodete kõrgest hinnast tingituna peabki investeerimispanga Evercore analüütik Amit Daryanani Apple’it mitte niivõrd tehnoloogia-, vaid luksuskaupade ettevõtteks.

Sellest johtuvalt ütleb Daryanani erinevalt paljudest teistest analüütikutest, kes peavad Apple’i aktsiat liiga kalliks, et väärtpaberil veel tõusuruumi on, kirjutab investeerimisajakiri Barron’s.

Daryani hinnasiht aktsiale on 365 dollarit, kuid positiivsema stsenaariumi korral võib aktsia hind ulatuda 415 dollarini.

Apple’i aktsia kerkis 2019. aastal 86 protsenti, millele sel aastal on lisandunud veel 11.

Apple

Aktsia hind: 327,20

Muutus aasta algusest,%: 11,1

Aastane muutus, %: 93,1%

Dividendid (USD aastas): 3,08

Dividenditootlus, %: 0,96

Analüütikute soovitused:

Osta: 33

Hoia: 6

Müü: 0

Artikli autor omab Apple'i aktsiad.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles