Läti teeb Swedbanki kuulduste uurimisel koostööd USA ja Rootsiga

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki kontor Tallinnas.
Swedbanki kontor Tallinnas. Foto: Toomas Huik / Postimees

Läti julgeolekupolitsei teeb Swedbanki finantsolukorda puudutanud kuulujuttude uurimisel koostööd Ühendriikide ja Rootsiga.

«Ma tean, et tööd selle kriminaalprotsessi kallal tehakse väga intensiivselt, kaasa arvatud rahvusvahelises koostöös, esmajoones USA ja Rootsiga,» ütles BNSile julgeolekupolitsei ülem Jānis Reiniks.

Tema asetäitja Ints Ulmanis ütles detsembri keskel BNSile, et on võimalik, et kuulujuttude allikaid tuleb otsida välismaalt ning et tegemist on ühe versiooniga, mida julgeolekupolitsei uurib.

Küsimusele, miks teeb julgeolekupolitsei koostööd just nimelt Ühendriikidega, vastas Reiniks: «USAs asuvad serverid ning julgeolekupolitsei vajab tehnilist infot.»

Reiniks ei vastanud küsimusele, kas kuulujutud pärinesid Rootsist, viidates vaid, et Rootsi kolleegidele on edastatud info palvega seda kontrollida.

Läti Swedbanki kliendid võtsid 9.–12. detsembrini pangast välja vähemalt 24 miljonit latti (üle 34 miljoni euro). Raha väljavõtmine algas reedel, kui levisid kuuldused, et pangal on probleeme Rootsis ja Eestis. Kuulduste levitamiseks kasutati peamiselt sotsiaalvõrgustikke, samuti saadeti mobiilidele SMSe ja võeti kõnesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles