Koroonaviiruse kahtlusega kruiisilaevadel hakkavad toiduvarud lõppema (2)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Kruiislaev Holland America Line
Kruiislaev Holland America Line Foto: Sotsiaalmeedia
  • Sadamatel pole kohustust epideemiakahtlusega laevu vastu võtta
  • Abi tuleb laevale anda siis, kui toidu- või kütusevarud tõepoolest lõppevad

Üleilmse koroonaviiruse paanika ohvriks on langenud ka kruiisilaevaoperaatorid. Sadamad ei taha laevu viirusekahtluse korral vastu võtta.

Teateid kruiisilaevadest, mis peavad viiruse kahtlusega reidil ootama, laekub mitmelt poolt maailmast. Kaug-Ida riigid on keeldunud teenindamast ka selliseid kruiisilaevu, mille pardal pole kinnitatud viirusejuhtumeid olnud. Lisaks reisijatele põhjustatud ebamugavustele ja närvikulule pingestab olukorda see, et paljud laevad ei ole varustatud nii pikaks peatusteta merel viibimiseks. Laevadel hakkab lõppema toit ja kütus, puudus on puhtast joogiveest ning tühjendamist vajavad heitvee- ning jäätmehoidlad. 

Bloomberg teatas, et laevakompaniile Carnival Corp. kuuluv kruiisilaev Holland America Line on viirusekahtluse tõttu tagasi saadetud juba nelja riigi sadamatest ning sai eile eitava vastuse ka Tai ametivõimudelt. Laeva pardal on 2257 inimest, kuid ühtki kinnitatud viirusejuhtumit laeval ei ole. Varem on laeval oma sadamatesse sisenemise keelanud Taiwan, Jaapan, Filipiinid ning Mikroneesia Guam. Laeval hakkavad lõppema nii kütuse- kui ka toidu- ja veevarud. 

Viidates New Yorgi Hofstra ülikooli professori Jean-Paul Rorigue sõnadele, teatab Bloomberg, et rahvusvahelise mereseaduse kohaselt on riikidel tõepoolest õigus mitmel põhjusel laevade vastuvõtmisest keelduda. Kuni laev ei ole teatanud tõelisest hädaolukorrast (rahvusvahelise mereseaduse kohaselt distress-olukord), ei ole sadamad kohustatud võtma vastu aluseid, mis võivad piirkonda epideemiapuhanguga ohustada. Niikaua käibki sadamate vaheline pingpongimäng, kuni laeval lõpeb kütus ning siis on lähim sadam sunnitud laeva vastu võtma kui merehädas oleva aluse.

Yokohama sadamas seisab karantiinis teine kompanii Carnival Corp. kruiisilaev Diamond Princess 3700 reisijaga ning kinnitatud nakkusjuhtumite arv pardal kasvab. 

Karantiinilaeva karm argipäev

Laeval Diamond Princess karantiinis olnud reisijate sotsiaalmeediapostitused paljastasid alusele lõksu jäänud inimeste karmi igapäevaelu. Reisijatel on üldiselt keelatud oma kajutitest väljumine ning toitu tuuakse neile sinna väikestes kogustes ning harva. Laevapersonal lõpetas kajutite koristamise. Mõningatel karantiinis ootavatel laevadel on reisijatel lubatud lühikeseks ajaks kajutitest väljuda, et värskes õhus jalutada, kuid ka siis ei tohi nad teiste reisijatega kokku puutuda. 

Eesti laevadel ollakse viirusekahtluseks valmis, kuid paanikaks põhjust pole

«Tegelikult pole asi siin meie piirkonnas nii hull. Meil oleks väga konkreetne ja selge tegevusplaan, mille põhjal tegutseda,» kinnitas Tallinki kommunikatsioonijuht Katri Link laevafirma valmisolekut viirusekahtluse korral tegutsemiseks. Ta lisas, et selles küsimuses tehakse tihedat koostööd terviseametiga. 

«Järgiksime mudelit: isoleerimine, teavitus, ametkondade juhistest lähtuv tegevus. Oleme seda harjutanud, säilitame rahu ja tegutseme. Väga lihtsustatult tuleb meil viiruse kahtlusega isik isoleerida, ametiasutusi kahtlusest informeerida ja sealt edasi vastavalt nende juhistele tegutseda,» selgitas Link. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles