Lepik: Hiina on nagu Eesti 2007. aastal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ordos, 1,5 miljonile elanikule ehitatud elaniketa linn
Ordos, 1,5 miljonile elanikule ehitatud elaniketa linn Foto: SCANPIX

Hiina on kinnisvara mõttes sarnane Eestiga aastal 2007, mil investeerimisnõustaja Kristjan Lepiku kinnitusel ei uskunud keegi, et kinnisvara ka langeda võib ja kui nüüd langus kätte hakkab jõudma, on see paljude jaoks šokk.

Lepik kirjutab tarkinvestor.ee blogis, et samas on Hiina valitsusel erakordselt suured reservid ning tõenäoliselt neid üha rohkem ka kinnisvaraturu toetamiseks kasutatakse.  Kui toimub aga muutus inimeste peas, on kinnisvararongi uuesti väga keeruline käima saada.

«Seega on siit minu meelest vaatamata riigi toele tõenäoline Hiina kinnisvarahindade ulatuslik langus. Koos sellega läheb ka maailma tähelepanu 2012. aastal ilmselt rohkem Hiina ja Aasia peale,» kommenteeris Lepik.

Hiinas on ehitusbuum kestnud juba mõned aastad, ning CNN money andmetel moodustab ehitus kuni 70 protsenti riigi majandusest.

Kinnisvara ei lähe aga enam teps mitte libedalt kaubaks ning korterite müük langes mullu 40 protsenti, kuid ehitus kestab edasi.

Foreignaffairs.com hinnangul lõhkes Hiina kinnisvaramull aga juba eelmise aasta lõpus, kui Šanghai kinnisvaraarendajad langetasid uute luksuslike korterite hindu kolmandiku võrra.

Need, kes olid korteri varem täishinnaga ostnud, tulid raha tagasi nõudma. Pekingis langesid kinnisvarahinnad ainuüksi novembris 35 protsenti. Sestap usuvad paljud, et sajandi suurim mull on juba  lõhkenud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles