Uuring: Saaremaa ja Lääneranna elanikud eelistavad püsiühendust üle väina

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Saaremaa silla kavand.
Saaremaa silla kavand. Foto: saartesillad.ee

Saaremaa ja Lääneranna elanikud pooldavad püsiühenduse ehk silla või tunneli loomist üle Suure väina. Muhu elanikud seda pigem ei soovi, selgub maanteeameti tellitud uuringust.

68% Saaremaa, 37% Muhu ning 66% Lääneranna valla elanikest pooldab või pigem pooldab püsiühenduse loomist üle Suure väina. Lisaks pooldas või pigem pooldas püsiühenduse loomist üle Suure väina 77% Saaremaa, 46% Muhu ja 62% Lääneranna vallas registreeritud ettevõtjatest. Kindlasti ei poolda püsiühenduse loomist 12% Saaremaa, 39% Muhu ning 8% Lääneranna valla elanikest, teatas maanteeamet.

Saaremaa ja Lääneranna valla elanikud hindasid püsiühenduse mõju kohalikule arengule positiivseks, sest see võimaldaks Suurt väina ületada ööpäev läbi, lahendaks tipphooajal järjekordade probleemi, parandaks liiklusohutust, vähendades liiklusstressi, ja soodustaks ettevõtlust.

Võrreldes Saaremaa ja Lääneranna valla elanikega, hindavad Muhu elanikud positiivseid mõjusid saarele mõnevõrra tagasihoidlikumaks, sest kahaneks saarelisus ning märksa vähem usutakse, et seetõttu koliks saarele uusi elanikke.

Enamasti räägitakse mandri ja Muhu saare vahelise püsiühenduse kontekstis sillast. Juhul kui eriplaneeringu tõttu ei ole võimalik silda ehitada, siis eelistaks 40% Saaremaa, 75% Muhu ja 54% Lääneranna valla elanikest püsiühendusest loobuda.

Tunneli ehitamist pooldas 50% Saaremaa, 17% Muhu ja 25% Lääneranna valla elanikest ning 65% Saaremaa, 38% Muhu ning 38% Lääneranna valla ettevõtjatest.

Püsiühenduse korral ei ole valmis 58% Saaremaa, 67% Muhu ja 45% Lääneranna elanikest väina ületamise eest rohkem maksma kui parvlaevaga väina ületades. Rohkem on valmis maksma vaid 34% Saaremaa, 26% Muhu ja 38% Lääneranna valla elanikest.

Maanteeamet tellis uuringu «Saaremaa püsiühenduse rajamine. Uuring Saare, Muhu ja Lääneranna vallas», et selgitada välja nende valdade elanike suhtumine püsiühenduse loomisse üle Suure väina. Uuringu käigus küsitleti 445 Saaremaa, 207 Muhu ja 405 Lääneranna valla elanikku ja 100 Saaremaa, 50 Muhu ning 50 Lääneranna vallas registreeritud ettevõtjat.

Rahandusministeerium ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium tutvustavad püsiühendusega seotud küsimusi valitsuskabinetile märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles