Läti politsei uurib 1,5 miljardi dollari kadumist

BNS
Copy
BTA bank
BTA bank Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS

Läti politsei majanduskuritegude üksus ENAP uurib umbes 1,5 miljardi dollari kadumist Kasahstani pangast läbi Läti pankade, vahendas Läti televisioon.

Pärast 2009. aasta rahanduskriisi riigistati Kasahstani suurim pank, BTA Bank. Riigistamise käigus avastati, et pangast on kadunud 5-7 miljardit dollarit ja osa sellest kanti offshore-firmadele läbi Läti pankade.

Politsei ei avaldanud, mis operatsioonid seoses rahapesuga Lätis käimas on, kuid politseiülem Ints Ķuzis kinnitas, et käib juurdlus.

Kasahstanist pärit dokumentide järgi kanti raha läbi Läti Baltikums panga ja Trasta Komercbanka (TKB).

BTA Banki töötajate sõnul kohtus Viktors Ziemelis, kes oli aastatel 2005-2008 Trasta Komercbanka tegevjuht, regulaarselt BTA Banki omaniku Muhtar Abljazoviga.

Kasahstani juurdluse käigus selgus, et 2009. aastaks oli Abljazov põgenenud Londonisse, kus ta kohtus Ziemelize ja TKB aktsionäri Igors Buimistersiga, arutamaks kuidas saada pangast kätte 77 miljonit dollarit külmutatud raha.

Jõuti leppeni, et pank aitab vara vabastada, kui Abljazov ostab 3 miljoni dollari eest TKB võlakirju. Väidetavalt oli tehing edukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles