Liit hädas: kinomaja lekkiv katus võib viia hoone süttimiseni

PM Majandus
Copy
Kinomaja
Kinomaja Foto: Peeter Langovits

Eesti kinoliit palus kultuuriministeeriumilt abi ajaoolise kinomaja remondiks, sest hoone katuse ja fassaadi halva olukorra tõttu jõuab vesi siseruumide elektrijuhtmeteni. Remont läheks aga maksma ligikaudu 50 000 eurot.

Kinoliidu tegevjuht Kadri Vaas sõnas kirjas kultuuriministeeriumile, et kinomaja murega on liit maadelnud juba kaks aastat. Maja katuse ja fassaadi halva olukorra tõttu jõuab vesi koosolekuruumi elektrijuhtmetesse. «See on kaasa toonud selle, et need juhtmed prõksuvad seal üsna hoogsalt ja me oleme pidanud tühistama järgmise kuu ruumi broneeringud,» ütles Vaas.

2017. aastal käis liit Tallinna toonase aselinnapea Mihhail Kõlvarti jutul ja tulemus oli muinsuskaitse erilepingute koostamine, mis maksis ligikaudu 900 eurot. Tollel hetkel õnnestus liidul endal tasuda katuse hädaremont, mille eest tuli välja käia 10 000 eurot, millele lisandus käibemaks. 

Hoone remondiks on liit küsinud hinnapakkumise ja töö maksumus oleks 50 000 eurot. ​Vaasi sõnul pole liidul selliseid vahendeid. «Tõsiasi on see, et olukord on lausa eluohtlik, ja siin on kaks halba stsenaariumit, mida Kinoliit on püüdnud vältida. Esiteks, et keegi möödakäijatest ei saaks viga kividega, mis kukuvad fassaadilt. Teiseks, et vee ja elektri koosmõjul maja ei süttiks,» kirjutas Vaas.

Seega küsis liit, kas oleks võimalik leida lahendusi riigi tasemel. «Kinoliidul puudub kindel tegevustoetus, seda taotleme Eesti kultuurkapitalilt, kuid eelmisel aastal õnnestus meil seda oodatust saada toetust oluliselt vähem, millest tulenevalt on puhver ootamatuteks halduskuludeks sellises mahus pea olematu,» ütles Vaas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles