Riskifondide euro langusele panustamine lõi rekordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro langus
Euro langus Foto: SCANPIX

2011. aasta viimasel nädalal panustasid riskifondid üha jõulisemalt euro langusele, suurendades survet Euroopa ühisrahale, mida ootavad ees ajalooliselt keerukad ajad.

Suurema osa läinud aastast kaotasid riskifondid euro langusele panustades raha, kuna ühisvaluuta püsis kontinendi süvenevat finantskriisi trotsides üllatavalt tugevana.

Novembris ja detsembris vajus euro aga ära ning lõpetas aasta kui kõige viletsam peamistest valuutadest. 30. detsembriks kukkus euro 10 aasta rekordmadalusse jeeni suhtes, kaugele ei jäänud madalseisu tippmark dollari suhtes.

See vallandas uue euro langusele panustamise laine. Lühikeste positsioonide arv – mille puhul investorid lõikavad kasu hinna langemisest – kaalus aasta viimasel börsinädalal pikad positsioonid üles rekordilise 127 900 lepingu võrra. Eelnenud nädalal oli vastav number 113 700.

Tehingute väärtusi ei avaldata.

«Selline ekstreemne lühikeste positsioonide hulk tähendab euro jaoks reeglina lühiajalist korrektuuri,» ütles Société Générale’i strateeg Carole Laulhere. «Pikemas perspektiivis on majanduse põhialused tähtsamad. Aga ka need nõrgenevad.»

Eile langes euro dollari suhtes 0,2 protsenti. Detsembriga kogunes kukkumist dollari suhtes 3,6 protsenti.

Analüütikud usuvad, et alanud aasta esimeses pooles satub euro veelgi suurema ja järjekindlama surve alla.

Bloombergi küsitluse andmetel prognoosivad analüütikud, et ühisraha kukub teiseks kvartaliks dollari suhtes 1,28 peale.

Mis aga edasi saab, selle suhtes lähevad analüütikute arvamused lahku.

Kui Nomura usub, et teiseks poolaastaks on euro väärtus dollari suhtes vaid 1,20 ja Standard Chartered pakub numbrit 1,22, siis JPMorgani ja BNP Paribase analüütikud ootavad euro kosumist vastavalt 1,34 ja 1,35 tasemele.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles