Helme kinnitusel lähiaastail maamaksumäär ei tõuse (4)

BNS
Copy
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Sander Ilvest

Rahandusminister Martin Helme kavatseb vajadusel kinnitada maa maksustamishinna kümne protsendi peale aastas, mis tähendab, et lähiaastatel maamaksumäär ei kerki.

«Lõppeval nädalal lipsas uudistest läbi teade, et valitsusel on plaanis ära teha üle 20 aasta (seadust rikkudes) tegemata jäänud maa korraline hindamine,» kirjutab Helme sotsiaalmeedias. «Loomulikult tekitab see maaomanikes muret, et neile võib kaela sadada ootamatu ja järsk maksutõus. Tahan kõik maha rahustada, et seda pole vaja karta.»

Helme nendib, et kuigi viimasest maa hindamisest saadik on olenevalt piirkonnast maa hind tõusnud – või raha hind langenud– keskmiselt 3–6 korda, mõnel pool veelgi rohkem, ei lase ta sellist maksutõusu mingil juhul läbi.

«Plaan on praegu selline, et maa hindame ära, aga vajadusel langetame maksu ülemmäära ja lisaks paneme peale tõusuluku 10 protsenti aastas. See tähendab, et ühegi inimese maksuteatis ei saa olla varasema aastaga võrreldes suurem kui kümme protsenti. See tagab, et maksutõus toimub laugelt, enamikul juhtudel ühe- või kahekohalise summaga,» selgitab Helme postituses. «Ja põhimõtteliselt on maamaksumäär kohaliku volikogu kehtestada. Kohalik omavalitsus võib otsustada, et uue hindamise järel muudab ta maksumäära nii, et maksuteatis üldse ei suurene. Oletan, et see saab olema järgmise aasta kohalike valimiste üks oluline teema, sest kogu laekuv raha läheb omavalitsusele.»

Lisaks tuleb Helme sõnul silmas pidada, et maa hindamine võtab mitu aastat aega, kuna selleks on vaja ära teha IT-tööd ning leida raha selle suhteliselt mahuka töö tegemiseks.

«Seega lähiaastatel ei ole maamaksu tõusu vaja karta nii või teisiti,» lõpetab Helme postituse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles