Kuidas Ameerika viis rikkaimat perekonda kogu oma varast ilma jäid (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
John Rockefelliri järglased on tema poolt aluse pannud vara hästi hoidnud, aga kõikidel ülirikastel peredel pole nii hästi läinud.
JOHN D ROCKEFELLER 1875 aastal umbes 35 aastasena,
John Rockefelliri järglased on tema poolt aluse pannud vara hästi hoidnud, aga kõikidel ülirikastel peredel pole nii hästi läinud. JOHN D ROCKEFELLER 1875 aastal umbes 35 aastasena, Foto: Personalities/©2000 Credit:Topham Picturepoint

Mõne USA rikkaima pere varandus teeniti juba 19. sajandil ning edaspidi on see küll hajunud rikkuse alusepanijate sadadele järeltulijatele, kuid kokkuvõttes on ikkagi suures osas alles ja võib olla korralikult kasvanudki. Tõsi, paljud vanad jõukad perekonnad tegelevad märkimisväärselt heategevusega, kuhu on ka suur hulk raha läinud.

Nii on endiselt rikkad John D. Rockefelleri järeltulijad. Temast sai maailma rikkaim inimene tänu nafta ammutamisele ja musta kulla müügile. Levi Strauss hakkas kullapalaviku ajal valmistama ja müüma siniseid teksaseid tööpüksteks, perekond on siiani jõukal järjel.

Kuid mitmete USA rikkaimate perede varad oli mõne generatsiooni pärast kadunud. Taolised varanduste haihtumised võivad toimuda väga kiiresti, hävineda ühe generatsiooniga, aga ka pikema aja jooksul, kasvõi terve sajandi jooksul. Taoliste kogu vara kaotamiste põhjusteks on reeglina halvad otsused nagu ülekulutamine ja ülelaenamine, ebaõnnestunud investeeringud, aga ka perekonnasisesed kaklused raha pärast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles