Autotootmine võib olla juba tipu ületanud (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Autod Berliini kiirteel
Autod Berliini kiirteel Foto: Foto: Frank Sorge/imago/Frank Sorge

Kui aastakümneid on käibel mõiste naftatipp ehk aeg, mil naftatootmine saavutab oma maksimumi ja edaspidi aina langeb, siis nüüd räägitakse juba ka autotipust, mis on analoogiline hüpoteetiline aeg, mil autode tootmine enam ei kasva, vaid hakkab langema.

Saksamaa autoosade tootja Bosh ütleb, et nn autotipp on juba ületatud.

Globaalne autotootmine ilmselt kahaneb 2020. aastal kolmandat aastat järjest 2,6 protsenti 89 miljoni sõidukini, sest nõudlus kahaneb nii Hiinas, Euroopas kui ka Ameerika Ühendriikides, teatas Bosh eelmisel nädalal.

«On üsna võimalik, et oleme autotootmise tipu ületanud,» nentis ettevõtte tegevjuht Volkmar Denner.  Ta lisas, et nõudluse madal tase võib jäädagi ning ei eelda autotoodangu kasvu enne 2025. aastat, vahendab Reuters. Võrreldes 2017. aastaga on globaalne autoturg kahanenud 10 miljoni sõiduki võrra.

Autotipu hüpoteesist hakati rääkima juba eelmise sajandi üheksakümnendatel aastatel, kui USA mõningates piirkondades täheldati hommikuste tipptunniummikute ärajäämisest. Riigi tasemel hakati rääkima sellest 2008. aastal.

Autotipust rääkima ka Suurbritannias, Austraalias, Uus-Meremaal, Belgias, Saksamaal ja veel terves reas arenenud riikides.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles