Itaalia nõuab Euroopa päästefondi suurendamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Mario Monti.
Itaalia peaminister Mario Monti. Foto: SCANPIX

Itaalia uus peaminister Mario Monti nõuab Euroopa päästefondi suurendamist, ohjeldamaks euroala riigivõlakriisi.

Monti üleskutse kõlas pärast seda, kui Itaalial ei õnnestunud saada läinud aasta viimase võlakirjaoksjoniga kokku soovitud summat – vaatamata Euroopa Keskpanga pretsedenditutele sammudele detsembris.

Euroopa finantsstabiilsuse fond (EFSF) peaks Monti sõnutsi olema «oluliselt suurem». Ta lubas, et survestab oma Euroopa partnereid järgmisel tippkohtumisel eraldama päästemehhanismile rohkem ressursse.

Euroopa Keskpank on keeldunud sekkumast aktiivsemalt turgudele, ostmaks üles euroala perifeeria riigivõlakirju. Küll aga laenas asutus detsembris Euroopa pankadele kokku 498 miljardit eurot.

Keskpanga samm süstis paljudesse lootust, et pangad laenavad osa värskest rahast omakorda kontinendi räsitud perifeeriale.

Läinud aasta lõpus toimunud pikaajaliste Itaalia riigivõlakirjade oksjon valmistas pettumuse: soovitud 8,5 miljardi euro asemel sai valitsus kokku vaid 7 miljardit eurot.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles