Fortum kaalub lisaks Eestile ka Baltikumi soojaäride müüki

BNS
Copy
Soome energiakontsern Fortum teatas juba suvel, et kaalub Pärnu kaugkütteäri müümist.
Soome energiakontsern Fortum teatas juba suvel, et kaalub Pärnu kaugkütteäri müümist. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Soome energiakontsern Fortum teatas, et kaalub Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Soome Järvenpää soojusäride müüki. 

Kombineeritult tootsid nimetatud ärid Fortumi sõnul 2019. aastal 5,1 teravatt-tundi soojust ja 1,3 teravatt-tundi energiat, mille konsolideeritud EBITDA oli ligikaudu 120 miljonit eurot. Samas leiab ettevõte, et Balti ja Poola äridel oleks rohkem kasvupotentsiaali teistsuguse omandistruktuuriga.

Fortumi heaks töötab Baltikumis ja Poolas umbes 530 inimest. Eestis pakub kontsern kütteteenust Tartus ja Pärnus. Pärnu kaugküttevõrk kuulub 100-protsendiliselt Fortumile, Tartus on Soome ettevõttel 60-protsendiline osalus, 40 protsenti kuulub Janek Veeberi kontrolli all olevale ASile Giga.

Fortum teatas möödunud aasta suvel, et otsustab Eesti äride müügi selle aasta alguseks, kuid toona ühtegi ostjat ettevõte ei maininud. 

Fortumi käive ulatus 2019. aastal 5,4 miljardi euroni, tegevuskasum aga 1,1 miljardi euroni. Võrreldes 2018. aastaga langes Fortumi tegevuskasum möödunud aastal kaks protsenti, teatas Fortum.

Postimees on varem kirjutanud, et Fortum müüs mullu Soome Joensuu linna äri umbes 530 miljoni euro eest Savon Voima Oyj'le. Eesti äride toodangu maht on Fortumi jaoks Joensuu omaga umbes samas suurusjärgus, mis võib anda vihje Tartu ja Pärnu üksuste hinnalipikule. 

Fortum Eesti juht Margo Külaots rääkis detsembris, et Eesti äride hindamine endiselt käib, mistõttu on veel otseselt vara rääkida nende müümisest. «Ajahorisont on muutunud nii, et Joensuuga hakati kiiremini tegelema ja Eesti äride osas hindamine, mis suvel välja öeldi – et mida nüüd teha, kas müüa või mitte – see endiselt käib,» rääkis Fortum Eesti juht.

Külaots kinnitas, et praegu pole ühegi potentsiaalse ostjaga, näiteks Utilitase kontserni ega Tartu soojavõrgu kaasomaniku, Janek Veeberi kontrolli alla kuuluva Giga ASiga läbirääkimisi peetud. «Enne tuleb otsusele jõuda, mida teha, ja siis saab läbi rääkida,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles