GRAAFIKUD ⟩ Tesla aktsia meenutab juba bitcoin'i ja mulliaktsiaid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tesla autod New Yorgi esinduspoes.
Tesla autod New Yorgi esinduspoes. Foto: SPENCER PLATT/AFP

Aasta algusest üle kahe korra hüpanud elektriautode tootja Tesla aktsia hind ei vasta küll enam fundamentaalnäitajatele, kuid meenutab samal ajal väärtpaberite ja finantsinstrumentide hinnarallit, mis reeglina lõpeb pisaratega.

Eile kerkis Tesla aktsia 14 protsenti, 887,06 dollarini. Nädalaga on väärtpaber kallinenud 56 protsenti ning alates oktoobrist on hind neljakordistunud.

Aktsia selline hinnatõus ei vasta eelmisel aastal väikese kahjumi saanud ettevõtte fundamentaalnäitajatele, aga meenutab tervet rida muid väärtpabereid, kus oli mullistumine, mis lõppes krahhiga, kirjutab The Wall Street Journal. Näidetena toob majandusleht mikrokiipide tootja Qualcommi ja paljude teiste internetifirmade meeletu hinnaralli üheksakümnendate aastate teisel poolel, nafta hinnaralli 2008. ja bitcoin'i mulli 2017. aasta lõpus.

«Ma ei ütle, et see on tipp,» ütles investeerimisfirma Cantor Fitzgerald peastrateeg Peter Cecchini. «Mul ei ole (hinna-) sihti või arvamust, kuhu see edasi läheb. Aga mulle näib see mullina nagu iga teine,» lisas ta. «Tesla aktsia hinnatõus on iseloomulik spekulatiivsele mõtteviisile,» nentis Cecchini.

Tesla aktsiaralli viimasele tõusule andsid hoogu juurde eelmisel nädalal avaldatud eelmise kvartali majandustulemused, kus avaldati ka autode müügitulemused. Paljud analüütikud tõstsid aktsia hinnasihti.

Majanduslehe sõnul on Tesla viimastel päevadel muutunud ka jaeinvestorite lemmikuks. Robinhoodi rakenduses, mis võimaldab aktsiaid osta mobiiltelefonis, on viimasel kolmel päeval just Tesla kõige populaarsem aktsia rakenduse uuskasutajate seas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles