Viirus pani naftakartelli tegutsema

PM Majandus
Copy
Shanghai börs langeb. Aasias märgitakse aktsiate liikumisi võrreldes läänemaailmaga vastupidiselt: miinuses aktsiad on rohelised ja plussis punased.
Shanghai börs langeb. Aasias märgitakse aktsiate liikumisi võrreldes läänemaailmaga vastupidiselt: miinuses aktsiad on rohelised ja plussis punased. Foto: AP

Põhjamere Brenti toornafta hind kukkus esmaspäeval viimase aasta madalaimale tasemele ehk alla 55 dollari barreli eest, kuna turud kardavad koroonaviiruse tõttu nõudluse vähenemist. Naftat tootvate riikide kartell OPEC kavatseb tootmist kärpida.

Pärastlõunasel kauplemisel kukkus Brenti aprillitehingute hind 3,3 protsenti 54,73 dollarini barrelist, nii madalaid hindu nähti viimati möödunud aasta jaanuaris. Veel kuu aega tagasi tõusis nafta hind USA ja Iraani pingete teravnemisel 70,24 dollarini ehk mõne nädalaga on hinnast pühitud viiendik.

New Yorgis West langes Texas Intermediate (WTI) toornafta hind 50,31 dollari tasemele.

Turud pelgavad koroonaviiruse tõttu nafta nõudluse olulist langust, näiteks Hiina päevane tarbimine on kukkunud 20 protsenti ehk 3 miljoni barreli võrra.

Naftakartell OPEC oma liitlastega plaanib nõudluse vähenemise tõttu erakorraliselt tootmist kärpida, kirjutab Financial Times.

Kauplejad kardavad, et Hiina suurlinnade karantiinid ja lennufirmade väljumiste tühistamised mõjutavad tugevalt maailma suurima rahvaarvuga riigi nõudlust, mis on võrdne Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Hispaania, Ühendkuningriigi, Jaapani ja Lõuna-Korea tarbimisega.

Saudi Araabia ja Venemaa plaanivad olukorda hinnata teisipäeval ja kolmapäeval, arutluse alla võib tulla tootmise kärpimine kuni 500 000 barreli võrra päevas.

Ühtegi kokkulepet pole veel sõlmitud, kuna osad OPECi liikmed usuvad, et viiruse täieulatuslikku mõju nafta nõudlusele saab hinnata mõne aja pärast.

Esialgu pidid naftakartelli energiaministrid kohtuma märtsis.

Koroonaviirus viis esmaspäeval vabalangusesse ka Hiina turud, seejuures langes mitmesaja firma aktsia päevas lubatud maksimaalsed kümme protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles