Eesti lõhkeainetööstuse juht teenib kolme riigikogulase palka (3)

PM Majandus
Copy
Orica toodetud lõhkeaine
Orica toodetud lõhkeaine Foto: Orica

Enefit Kaevanduste ja maailma suurima lõhkeainetootja Orica Eesti tütarfirma käive kerkis mullu 26 miljoni euroni, kuid puhaskasum vähenes kümnendiku võrra 5,8 miljonile eurole.

Orica Eesti OÜ müügitulu kujunes peamiselt lõhkeainete tootmisest ja initsieerimisvahendite müügist, seejuures kasvas eksport enam kui poole võrra, 367 000 euroni.

Majandusaasta aruandes paistab silma pikaaegse tegevjuhi Urmas Rägo töötasu, mis 2018. aasta kolmanda kvartaliga lõppenud majandusaastal oli pisut üle 146 000 euro ehk kuupalk oli tulemustasudeta ligikaudu 12 200 eurot.

Võrdluseks, riigikogu liikme töötasu on napilt üle 4000 euro, riigikogu esimehe ning presidendi töötasu on pisut vähem kui 6200 eurot.

Lisaks sellele moodustas tegevjuhile koostatud tulemustasu eraldis 58 500 eurot, mille väljamaksmise otsustab ettevõtte nõukogu.

«Suures osas sõltub müügimaht Eestis endiselt põlevkivienergia konkurentsivõimest elektriturul ja samuti õlitootmiseks kasutatava põlevkivi kaevandamise kogustest olenevalt maailmaturu hinnatasemest. Eksportturgudel Euroopas on ettevõtte turupositsioon jätkuvalt hea ning loodetavasti paraneb edaspidi veelgi,» märkis juhatuse liige majandusaasta aruandes.

«Toorainekulude osas on oodata jätkuvat volatiilsust maailmaturu hinnakõikumistest tulenevalt. Ettevõtte toodang on erinevatel turgudel konkurentsivõimeline eelkõige tänu tehase kõrgele tehnoloogilisele tasemele, efektiivsele tootmisprotsessile ja automatiseeritud lõhkeaine segamis- ja laadimismasinatele, mis võimaldavad kuluefektiivselt toota ka lõhkeaineid, mille tootmiseks teistel tootjatel know-how puudub,» lisas Rägo.

2018. aasta septembris lõppenud majandusaastal tootis firmas lõhkeainet keskmiselt 79 inimest, kelle palgakulu oli kokku ligi 2,2 miljonit eurot. Keskmiseks kuupalgaks teeb see umbes 2300 eurot, mis ületab tuntavalt Kirde-Eesti keskmist.

Firma maksis majandusaastal välja ka 6 miljonit eurot dividendi. Orica Eesti kuulub Austraalia Orica kontserni läbi Saksa ettevõtte Sprengstoff-Verwertungsgesellschaft GmbH, 35% osalusega on vähemusomanikuks riigifirma Eesti Energia kontserni kuuluv Enefit Kaevandused, mis Ida-Virumaal põlevkivi kaevandamisel lõhkeainet kasutab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles