Pärnus toimuma pidanud jääsurfi MM-võistlus kolitakse Lestijärvile Kesk-Soomes

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Boris Ljubtšenko (EST) ja Tobias Bodin (SWE) võistlemas WISSA 2019 kelkude lühiraja slaalomil
Boris Ljubtšenko (EST) ja Tobias Bodin (SWE) võistlemas WISSA 2019 kelkude lühiraja slaalomil Foto: Enda Pärisma
  • Sooja talve tõttu ei ole Pärnu lahel jääpurjetamiseks sobivat jääd loota
  • Võistluseks valmistuvad sportlased on pidanud ka treenimiseks Soome sõitma
  • Soomlased rõõmustavad koos ootamatute külalistega saabuva lisatulu üle

Jääpuudus on jääpurjetamisvõistluste suurim vaenlane. MM-võistluse WISSA 2020 korraldajaid viima võistluse viimasel hetkel Pärnust üle Lestijärvi jääle Kesk-Soomes. 

Algselt Pärnu lahele kavandatud ürituseni on jäänud vaid paar nädalat ning selle ajaga ei ole jääpurjetamiseks sobiva jää tekkimine Eesti veekogudel enam tõenäoline. WISSA 2020 võistluse korraldajad käisid eelmisel nädalal Soomes Lestijärvi oludega tutvumas ning leidsid, et järv on asenduskohaks sobiv.

Võistluse koordinaator Enda Pärisma sõnul tuleb jääpurjetamises ikka ette, et võistlus kolitakse viimasel hetkel sobivamate jääoludega kohta ning võistlejad on harjunud, et tuleb planeeritust hoopis erinevasse riiki reisida. «Korraldajatele on see siiski rahaline risk, sest viimase hetke ümberkorralduste tõttu lähevad mitmed kulutused kavandatust kallimaks. Mõned algselt osaleda kavatsenud sportlased on vaadanud, et jääd ei tule ja teinud juba muud plaanid,» selgitas Pärisma võistluse asukoha muutmisega seotud ohte. Korraldajad on siiski optimistlikud ning loodavad näha võistlusel kuni sadat talisurfajat. 

Jääpuudus on takistanud Eesti talisurfajatel ka võistlusteks valmistumist. Kel see võimalus, on käinud Soome järvedel treenimas, ülejäänud on pidanud piirduma üldfüüsilise ettevalmistusega või käinud surfamas merel, kinnitas Pärisma.

Kahekordne jääsurfi maailmameister, hiidlane Boris Ljubtšenko ütles, et on sel hooajal saanud jää peal treenida kõigest 6 tundi. «Käisin delegatsiooniga kaasas, kui korraldajad järvega tutvusid,» ütles Ljubtšenko. Ta lisas, et kuigi temal tuleb võistusse minna põhiliselt niiöelda vana rasva pealt, on võistluskoht suurepärane ning Lestijärvel piisab ruumi kõigile võistlusklassidele. 

Soomlased rõõmustavad

Lestijärve piirkonna elanikud on aga võistluse saabumise üle rõõmsad. Vaatamata lühikesele etteteatamisajale on kohalikud toitlustus- ja majutusettevõtted valmis võistlejate, võistlusametnike ning publiku vastuvõtuks. 

«Oleme tänulikud, et võistlused korraldatakse meie jääl. See toob Lestijärvile rahvusvahelist tuntust,» kommenteeris Lestijärvi vallavanem Esko Ahonen portaali Lestijoki.fi vahendusel. 

WISSA (World Ice and Snow Sailing Association) on rahvusvaheline talisurfiorganisatsioon, mille aktivistid alustasid jääsurfi meistrivõistluste korraldamist 1980. aastal, organisatsioon moodustati 1987. aastal. Võistlustel osalevad erinevad jääkelgud, WISSA 2020 ametlikud võistlusklassid on surfipurjega uisukelk, puritiib ning surfilohe. Viimaste puhul on liuglemisvahendiks suusad või lumelaud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles