Aurea Regina toob eestlasteni maailma eksklusiivseimad mündid

Copy
Foto: Erakogu

Anneli Raikko on eestlane, kelle päevad mööduvad hinnaliste müntide keskel. Juhuslikult mündiärisse sattunud naine toob täna eestlastele koju kätte maailma eksklusiivsemaid münte, aga ka erilisi meenemünte tähtpäevadeks.

Kuidas satub eestlanna mündimaailma?

Mündimaailma sattusin täiesti juhuslikult – tänu väga professionaalsele personaliotsingufirma töötajale sain 2003. aasta külmal talvepäeval endalegi ootamatult kutse osaleda ühe välisfirma mündipoe tegevjuhi konkursil. Olin aastaid tegelenud kingituste, lauanõude ja kvaliteetportselani müügi ja turundusega. Töökoha vahetusele ei olnud mõelnudki, veel vähem plaaninud. Mu esimene reaktsioon oli, et vanad ja tuhmunud mündid mind küll ei huvita. Arutasin pakkumist lähedase sõbraga, kelle arvamust ja soovitusi alati väga tõsiselt olen võtnud, ja sain julgust ning indu proovida täiesti uut ala. Olen selle soovituse ja edasise toetuse ning abi eest senini südamest tänulik. Sattusin põnevasse ja arenevasse valdkonda. Endalegi üllatuseks olen jõudnud palgatöötaja seisusest isikliku ettevôtte loomiseni. Vôin julgelt kinnitada, et mul on kaasaegsete müntide turunduse ja müügi alal unikaalne kompetents.

Aurea Regina kaupluse ja

e-poe kontseptsioon on aastatepikkuse tööga loodud. 2003. aastal alustasin ühe välisfirma tütarfirma juhina mündikaupluse rajamist, mis oli tol ajal uus mõte Eesti ärimaastikul. Eeskuju polnud kusagilt võtta. Nii ongi mu kogemused tulnud välispartnerite, kohalike klientide ja huvilistega aktiivses suhtluses. Väikeettevõtja suurim konkurentsieelis on paindlikkus ja võime uusi ideid kiirelt ellu viia. Oluline on ka personaalse teeninduse pakkumine.

Kas müntide ostmine on vaid kollektsionääridele?

Kindlasti ei pea olema numismaatik või andunud kollektsionäär, et Aurea Regina mündipoe uksest sisse astuda. Münte on juba vanadest aegadest kasutatud propagandavahendina, kajastades neil ajaloosündmusi ja võimusümboleid. Kaasaegsete müntide teemavalik ulatub ajaloosündmustest ja persoonidest spordi ja looduseni. Populaarsed on ka hiina kalendri looma-aastad, sodiaagimärgi ja õnnekividega mündid. Aeg-ajalt on valikus ehtena kantavaid münte.

Huviliste ring on lai. Lisaks kohalikele klientidele on kauplusel ja e-poel püsikliente naaberriikidest. E-poes kasutame hetkel lisaks eesti keelele vene ja soome keelt.

Eesti liitumisel euro ühisrahaga suurenes hüppeliselt huvi ringluses olevate erinevate maade euromüntide vastu. Valik nii teemades kui hinnaklassis on väga lai ja kogujate hulgas on isegi koolieelikuid, naisi ja mehi, noori ja vanemaid.

Igapäevane kaupluse sortiment on kujunenud töö käigus ja arvestades hooajalisi trende. Populaarsemad teemad kingituste otsijate hulgas on lapse sünd, sünnipäevad, pulmad ja muud romantilised tähtpäevad. Üha rohkem on hakanud ka ettevõtted tublisid töötajaid tööjuubelite puhul müntidega meeles pidama.

Mis on teinud Aurea Regina edukaks?

Aurea Regina Mündipoe konkurentsieelis on mu pikaajaline kogemus, mis on kujunenud vahetus suhtlemises tootjate ja klientidega. Tänu igapäevasele suhtlusele klientidega ja pikaajalistele rahvusvahelistele sidemetele tootjatega olen saavutanud eksperditasemel teadmised. Ettevõtte arendamine on pidev. Alustaval väikeettevôtjal on suurettevõtetega võrreldes mitu muret, kuid ka plusse – eeskätt töö paindlikkuse ja kiiruse osas. Pole vaja lõputuid kooskõlastusi, koosolekuid ning bürokraatiat. Nagu heale juuksurile ja iluteenindajale järgnevad kliendid teenindajale olenemata ettevõttest, on ka minu kliendid aastaid minuga olnud. See on suurim tunnustus, aga ka tohutu vastutus ja meeldiv kohustus pakkuda jätkuvalt kõrgeimal tasemel teenindust.

Millised on olnud karjääri kõige erilisemad mündid?

Väga erilisi münte on minu käest aastate jooksul läbi käinud mitu. Ehtsate teemantide ja rubiinidega kuldmüntidest kuni poolteist kilo kaaluvate ja maailma kuulsaimate maalidega esmapilgul äravahetamiseni sarnaste müntideni. Kuldmüntidest suurimad on olnud erinevad viieuntsised ehk 155 g puhast kulda.

2003. aastal, kui mündimaailma sattusin, oli kombeks, et münt on ümmargune. Tänaseks oleme näinud nii kandilisi, kolmnurkseid kui muid erikujulisi münte, mis on kaunistatud nii vääris- kui poolvääriskivide, hologrammide, mikrokiipide kui Bohemia klaasi, Swarovski® ja Preciosa kristallidega (Bohemia kaubamärk alates 1915). Ka funktsioneeriva termomeetriga, erinevate meteoriitide kildude ja Titanicult pärit söetükkidega münte olen müünud. Põnevamatest meenuvad veel mündid DNA ja nanokiibiga.

2008. aastal korraldasin Eestis pressi- ja kliendiürituse, millel esitleti Kanada kuningliku rahapaja sajakilost kuldmünti, mis tol ajal oli maailma suurim. Nüüd on rekord Austraalia mündimeistrite poolt purustatud – tonni kaaluv kuldmünt on vermitud The Perth Minti rahapajas aastal 2012. Olen seda ka ise Berliini rahvusvahelisel mündimessil näinud.

Kuhu on münditootmisel veel areneda?

Mul on olnud võimalus jälgida kaasaegse mündimaailma arenguid üle 15 aasta, mil selles valdkonnas tegev olen olnud. Kui 2011. aastal vermiti esimene 3D tehnikas münt ja samal aastal paigutati Kanada rahapajas mündile esmakordselt Murano klaasikojas käsitsi valmistatud klaasist lepatriinu, tundus, et see on tehniline tippsaavutus. Areng nii kujunduste, uute materjalide kui tehnoloogiate alal toimub pidevalt. Isegi mina, kes ma olen viimase rohkem kui 15 aasta jooksul palju näinud, üllatun aeg-ajalt. Ootan põnevusega iga-aastast rahvusvahelist mündimessi The World Money Fair jaanuari viimastel päevadel Berliinis. Messil esitlevad uusimaid kollektsioone kogu maailma suuremad ja väiksemad münditootjad. Luban, et ka kõige rariteetsematest müntidest saavad Aurea Regina mündipoe kliendid huvi ja ostusoovi korral osa. Minu klientidel on tänaseks juba mitmeid münte, mille tiraaż on isegi alla saja eksemplari maailmas.

Lisaks põnevale mündivalikule pakume albumeid, karpe ja muid tarvikuid nii müntide, paberraha, postmarkide kui muude kollektsioneeritavate esemete hoiustamiseks. Aurea Regina OÜ on Euroopa tuntuima ja enam kui sada aastat vana kollektsioneerimise abivahendite tootja Leuchtturmi ametlik maaletooja ja turustaja Eestis.

Müntide hoiustamiseks pakutavate toodete valik on lai. Ringluses olnud käibemüntide ja vanemate müntide jaoks sobivad hästi erinevas suuruses albumid. Kui tegemist on väärismetallist, kapslisse pakendatud müntidega, siis on sobivaim valik kindlasti karp või spetsiaalne kvaliteetsest plastikust albumileht. Erinevate maade euromüntide ja kaheeuroste juubelimüntide kogujate elu on albumitootja teinud mugavaks – valikus on albumid, kus lisaks mündilehtedele on olemas piltidega lehed, mille järgi on koolilastelgi hea leida õige koht vastava maa mündi paigutamiseks. Igal aastal ilmuvad täiendustega lehekomplektid, mis aitavad kollektsiooni kerge vaevaga korras hoida. Samas on tooteid, mis võimaldavad organiseerida kollektsiooni vastavalt oma soovile ja loogikale.

Parima personaalse lahenduseni aitab jõuda isiklik konsultatsioon. Ise kaasaegse mündimaailmaga tutvudes tekib uustulnukal kindlasti soov omada kõike ja korraga. Mina soovitan huvilistel piiritleda kollektsioon teema või maa järgi. Erinevatel hinnangutel kogub maailmas 90 miljonit inimest käibemünte. See on lihtsaim ja loogiliseim viis kogumisega alustada. Reisil jääb enamasti alati välisriigi raha järele. Palju kogumislusti ja põnevust pakuvad ka meie kaubanduses ringlevad erinevate euromaade käibe- ja juubelimündid. Väärismetallist müntide puhul on sagedasemad teemad persoonid, ajaloosündmused, kultuur, kunst, loodus, sport. Valik on lai. Mündimaailmas hetkel populaarseim teema on olümpiamängud. Näiteks üks tore vanaisa on seadnud endale eesmärgiks kinkida lapselapsele münte, mille nominaal vastab lapse vanusele. Piiritleda võib kogumist ka konkreetse riigiga. Eesti Pank emiteerib regulaarselt mõne mündi aastas ja oma riigi müntidest kogumist alustada on samuti lihtne ning loogiline.

Kindlasti tuleb vahet teha mündil ja medalil. Perekondlikeks sündmusteks ja ettevõtete tähtpäevadeks tehakse vahel ise kujundatud medaleid, mida ekslikult mündina esitletakse. Mündi oluline tunnus on rahaline nimiväärtus ja emiteerija, mis on  enamasti keskpank  (inglise k legal tender). Muud mündisarnased tooted on medalid ega oma investeerimise mõttes mündiga sarnaseid omadusi. Pigem on medalil nostalgiline väärtus.

Neile, kes soovivad personaalset ja isiklikumat teenindust, on olemas teenus «Privaatne ostuaeg» ning võimalus registreeruda erakonsultatsioonile. Erakonsultatsiooni ajal jagan oma pikaajalise tööga kogunenud teadmisi hea meelega ja abistan mündimaailma avastamisel sihtide ja suuna valimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles