Jüri Ratas lubas luua MKM juurde merendusvaldkonna juhi ametikoha (1)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Jüri Ratas lubab luua MKM juurde merendusvaldkonna juhi ametikoha
Jüri Ratas lubab luua MKM juurde merendusvaldkonna juhi ametikoha Foto: Kuvatõmmis peamistri FB lehest

Valitsus hoiab merendusküsimusi jätkuvalt tähelepanu all. Majanduskomisjon otsustas tegeleda merendusega regulaarselt iga poole aasta järel ning luua merendusteemade koordineerimiseks spetsiaalse ametikoha. 

Sel nädalal toimunud valitsuse majanduskomisjoni istungil arutati võimalusi edendada Eesti meremajandust, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo. Töövõidust teatas ka peaminister Jüri Ratas oma sotsiaalmeedialehel. Komisjon otsustas, et edaspidi arutatakse merendusküsimusi iga poole aasta tagant. 

Komisjon toetas eelnõu välja töötamist, mis võimaldaks ainult Soome lahel sõitvatel laevadel mitte käidelda ballastvett ning soovitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil luua meremajanduse ja ettevõtluse suunitlusega juhi ametikoht. Laevaregistri kasutajasõbralikumaks muutmist ning reisilaevanduse toetamise võimalusi otsustas komisjon arutada järgmisel istungil.  

Merendusnõukoda tervitab valitsuse tegevust

Merendusnõukoja president Tarmo Kõuts ütles, et omapoolsed ettepanekud Eesti merenduse arendamise tegevuskava koostamiseks esitas merendusnõukoda majanduskomisjonile novembris. 

«On tervitatav, kui valitsuskoalitsioon tunnetab meremajanduses kriisi, on võtnud valdkonna kontrolli alla ja tegeleb sellega pidevalt. Fakt, et valitsus on komisjoni tasemel teemat kaks korda käsitlenud, viitab mõistmisele, et merenduse kriisist välja toomiseks tuleb sekkuda. Ka MKM juures loodav merendusjuhi ametikoht protsesside jälgimiseks ja juhtimiseks on positiivne samm, sest muidu ei ole meremajanduse kui majandusharu ülesehitamine võimalik,» ütles Kõuts. 

MKM lennundus- ja merendusosakonna juhataja Taivo Linnamägi rõhutas, et seni ja ka edaspidi juhib Eesti merenduspoliitika elluviimist transpordi asekantsler. Uus positsioon luuakse eelkõige merendussektori arengu kiirendamiseks.

MKM lennundus- ja merendusosakonna juhataja Taivo Linnamägi
MKM lennundus- ja merendusosakonna juhataja Taivo Linnamägi Foto: MKM

«MKM pakkus valitsuse majandusarengu komisjonile välja, et meremajanduse põhjalikumaks arenguks tuleks luua eraldi ametikoht järgmiste ülesannetega: välja töötada laevade Eesti lipu alla toomise projekti rahvusvahelise turunduse väärtuspakkumine, mida turunduses saavad kasutada EAS ja äridiplomaadid; olla EAS-s ja sealhulgas IKT demokeskuse ja e-residentsuse programmi juures meremajanduse ja laevade Eesti lipu alla toomise projekti kontaktpunktiks ning koordineerida merenduspoliitika ettevõtlusega seotud toetusmeetmete väljatöötamist," teatas Linnamägi.

Linnamägi lisas, et pärast komisjoni otsust asub MKM ette valmistama ametikoha loomise protsessi ning riigieelarvest selleks raha taotlemist.

Laevajuhid on ettevaatlikult optimistlikul seisukohal

Eesti Laevajuhtide Liidu juhatus leiab, et majanduskomisjoni nõupidamisel välja öeldud ideedel on jumet ja nõustub, et Eesti meremajanduse käsitlemine ka edaspidi riiklikult olulise teemana on äärmiselt vajalik. Samuti loodavad laevajuhid, et juba lähiajal on täpsemalt kuulda kuidas plaanitakse edasi minna nõupidamisel arutusel olnud ideega - luua meremajanduse ja ettevõtluse suunitlusega juhi ametikoht majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi juurde.

«Eesti suurim katsumus saabki olema lähiajal luua plaan, mis aitaks hetkel pea kõigi ministeeriumite haldusalasid puudutavaid merendust reguleerivaid õigusakte ühtse aktiivsuse ja energiaga rahvusvahelisele merendusseadusandlusele järele aidata,» kommenteeris laevajuhtide liidu juhatuse liige Janno Laende. Ta jäi siiski kahtlevale seisukohkale, kas ühest loodavast ametikohast ühe ministeeriumi juures piisab, kuid tõdes, et see on siiski väike sammuke lähemale Eesti kui majanduslikult toimiva ja konkurentsivõimelise mereriigi taassünnile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles