Plekikeskus: võimatuid ülesandeid pole olemas

Copy
Foto: Plekikeskus

Tallinnas Kadaka teel tegutsev lehtmetallitöötleja Plekikeskus OÜ sai alguse umbes neli aastat tagasi kolme mehe soovist teha ühine ettevõte oma soovide, eesmärkide ja väärtuste kohaselt. Täna ei ole nad pidanud oma sammu kahetsema, sest kliente jätkub, töö on põnev ning peas keerlevad mõtted laienemisest välisturgudele. 

Ettevõtte asutajad Kristen Hapsal, Kaspar Kalt ja Tiit Tähnas töötasid kunagi koos ühes metalliettevõttes. «Mina lahkusin esimesena ning tegutsesin vahepeal hoopis teisel alal. Siis tulid sõbrad jutuga, et paneme raha kokku, soetame mõned pingid ning hakkame omal käel lehtmetalli töötlema,» meenutab juhatuse liige Tiit Tähnas.

Kuigi algselt oli plaanis toetust taotleda ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS), tundus algavatele ettevõtjatele projekti ja äriplaani kirjutamine ning aruannete ja analüüsi tegemine ajamahukas. Seetõttu osteti esimesed seadmed ise. Tegelikult oli Plekikeskusel veel enne, kui töö reaalselt pihta hakkas, esimesed kliendid juba olemas.

«Täna võib öelda küll, et oleme kenasti käima saanud,» tunnistab Tähnas. «Oleme saavutanud oma maksekäitumise ja majandusnäitajatega kõrge AA tunnustuse reitingufirmalt Creditinfo Eesti AS, mullu tunnistati meid ISO 9001 kvaliteedijuhtimise süsteemi standardiga ning meie käive on viieinimeselise kollektiivi kohta nii hea, et EAS võttis meiega eelmisel aastal ise ühendust, pakkudes võimalust osaleda põnevas mentorprogrammis. Hiljem kutsuti osa võtma uue toote turuletoomise programmist.»

Mõlemad väljakutsed võttis Plekikeskus vastu. Uue toote programmis osaletakse metallist fassaadikassettidega, mis on näiteks klaasist ja kivist kergemad, lihtsamad paigaldada ja väga laiade viimistlusvõimalustega. Otseselt oma toodet ettevõttel pole, aga valmistada suudetakse põhimõtteliselt kõike, mida lehtmetallist toota kannatab.

Kasvav huvi välisturgude vastu

«Meie eelised konkurentide ees on lühikesed valmimistähtajad ning soov teha just «rätsepatööd» ehk pakkuda kliendile täpselt sellist lahendust, nagu vaja. Valdav osa tooteid valmibki nii-öelda rätsepatööna ehk tellija vajadusi ja meie tehnilisi võimalusi silmas pidades,» ütlevad Plekikeskuse omanikud. Suur osa Plekikeskuse toodangust valmib 0,5 mm paksusest Ruukki sileplekist, kuid neil on võimekus valmistada tooteid ka 0,45–4 mm paksusest materjalist. Materjali pikkus lähtudes pinkide võimekusest on 3,1 meetrit, samas on kokku pandud ka suuremaid tooteid. Soovi korral täidetakse tellimusi kliendi materjalist.

Plekikeskuse põhilised kliendid on fassaadiettevõtted, sandwich-paneelide paigaldajad, katuseehitajad, ripplagede tootjad. Viimasel ajal on kasvanud laevaehituse sektor. Ehitus on küll suur, kuid sesoonne sektor, eriti katuste ehitamise puhul. Põnevateks valdkondadeks peavad mehed nii laevaehitust kui ka mööblitööstust – kui laevades kasutatakse huvitavaid ja teistmoodi materjale alates roostevabast messingi ja vaseni, siis interjööritegijate jaoks on väga oluline detailide täpsus isegi poole millimeetrini.

«Meil on omajagu erakliente, kelle projektid on teinekord väga põnevad, näiteks kui muinsuskaitse nõuab fassaadide või katusedetailide taastamist. Eestist välja oleme vähe toodangut müünud, aga enamik meie ärikliente müüvad välja. See aga tähendab, et meie toodetel võiks olla turgu ka mujal. Nüüd olemegi kompamas Soomes, Rootsi ja Norra turgu. Anname endale aru, et rahvusvahelisele turule jõudmine on keeruline ning üksi peaaegu võimatu. Seetõttu oleks Eesti firmadele parim lahendus panna seljad kokku ning teha koos lisandväärtust pakkuvate toodetega suuremat mahtu,» arvab Tähnas.

Lehtmetallidest käsitletakse põhimõtteliselt kõike, näiteks terast, roostevaba terast, alumiiniumi, tsingitud terast, tinasulameid, vaske jne. «Mida aeg edasi, seda laiemaks võimalused lähevad. Saame käsitleda ka anodeeritud alumiiniumi või töödelda sellist nii-öelda roostes metalli nagu Tallinna lennujaama uue parkla fassaad. Meie võimalused on lehtmetalli töötlemise osas laiad: lõikus, laserlõikus, painutus, keevitus, sike-masina abil materjali painutamine ümarateks lehtriteks ning stantsimine ehk aukude ja mustrite materjali tegemine,» loetleb Tähnas.

Ta lisab, et lähiaastatel on kindlasti plaanis soetada uusi tööpinke, tööd automatiseerida ning tõhustada ning võib-olla osta oma värviliin. Hetkel tunneb Kadaka teel tegutsev ettevõte suurimat vajadust avaramate ruumide järele. «Oleme eelkõige teenusepakkuja, kuigi keskkonnahoiu ja energiakokkuhoiu valguses oleme püüdnud hakata oma tootmisjääke utiliseerimisse saatmise asemel lõpuni ära kasutama. Näiteks oleme valmistanud erinevaid nagisid, kandikuid, riiuleid. Paljud meie metallid on ju värvilised ning nendest tehtud tooted tulevad vahvad ja kenad.»

Plekikeskusel on välja kujunenud ka oma põhimõtted: pigem püütakse ületada klientide ootusi ning täidetakse tellimusi võimalikult kiiresti, kuid mitte kunagi kvaliteedi arvelt. Väga oluline on neile ka tööohutus ning teadmine, et võimatuid ülesandeid pole olemas.

www.plekikeskus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles