89-aastane analüütik Leev Kuum: mu töö pole mingi liinitöö! (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
EKI juhtivteadur Leev Kuum tutvustab Eesti majanduse hetkeolukorda.
EKI juhtivteadur Leev Kuum tutvustab Eesti majanduse hetkeolukorda. Foto: Andres Haabu

Presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi saanud ja peagi 90ndat juubelit tähistav Leev Kuum ütles muiates, et «sünnipäevi on elus omajagu ette tulnud, aga presidendilt ordeni saamist andis ikka oodata.»

Kuum töötab Eesti Konjunktuuriinstituudis juhtivteadurina. Uurib ja prognoosib Eesti majanduse käekäiku juba 30 aastat. Tööl käib kolm päeva nädalas, ülejäänud aja puhkab, veedab aega teismelise tütrega ja mängib tennist.

Presidendilt aumärgi saamist peab Kuum väga suureks tunnustuseks. «Ma ei ole elus selle heaks midagi eraldi teinud,» alustas ta. «Aga vanuse edenedes kripeldab peas tihti mõte, kas kõik on elus hästi või tublisti tehtud. Orden annab sellele teatud mõttes kinnituse.» 

Analüütiku sõnul lõhnab aumärk elutööpreemia järele, kuna midagi suurt ta viimasel ajal korda saatnud pole. «Kui nõukogude aeg kokku varises, olin 60-aastane. Töötasin Indrek Toome valitsuses kaubandusnõunikuna, kui mulle tuldi ja anti pensioniraamat kätte. Siis tekkis nii jube tunne. See ei saa ju olla võimalik, et olen kogu oma elu töötanud vaid Nõukogude Liidus!» meenutas Kuum toonaseid mõtteid. Seetõttu otsustas ta töötamist jätkata ja pole seni lõpetanud.

Kas majandusprognooside tegemine igavaks ei kisu? «Mulle meeldib minu töö,» kinnitas Kuum. «See pole mingi liinitöö, kus lindi peal jookseb kogu aeg samasugune kaup. Majandusolukord on nii kiirelt muutuv, riskid ja tõenäosused muutuvad, mistõttu tuleb sel pidevalt silm peal hoida.»

Kevadel 90-aastaseks saav Kuum armastab suusatada ja tennist mängida. Paraku on aastate edenedes tekkinud viimasega üks probleem. «Ei leia enam partnereid, kellega mängida,» ütles ta, kirjeldades, et võistlustel osalemiseks peab ühes vanusegrupis osalema vähemalt neli inimest. Aga kust sa võtad neli 85+ vanuses härrat?! «Seetõttu mängin 75+ pluss, kuid seal on kõvad tegijad,» muigas Kuum.

Kui kaua kavatseb vanameister veel tööl käia? «Tead, ma ei tahaks prognoose teha,» ohkas ta. «Viimane jutt tööandjaga oli see, et käin kuni aastavahetuseni, 2020 on ju ilus aasta, kunas lõpetada. Aga tervis oli hea ja otsustasin jätkata sünnipäevani 15. aprillis. Nüüd on järsku tulnud jutt, et ehk panen suvepuhkuseni välja... aga samas, kui vorm on hea, siis miks mitte veel!?» naeris Kuum.

Tänase õhtu veedab ta pere ja lastega, et ordeni saamist tähistada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles