GRAAFIK ⟩ Koroonaviirus pani börsid ja nafta hinna kukkuma (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Jalakäija Tokio börsi tabloo ees. Aasia börsidel tähistatakse langust rohelise ja tõusu punase värviga,
Jalakäija Tokio börsi tabloo ees. Aasia börsidel tähistatakse langust rohelise ja tõusu punase värviga, Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP

Hirm tapva koroonaviiruse leviku pärast pani kukkuma nii aktsiaturud kogu maailmas kui ka nafta hinna ja Hiina jüaani kursi.

Aktsiaturud ja nafta hind hakkasid kukkuma juba reede õhtul. Kui eelmise nädala viimase börsipäeva algus oli veel rahulik ning peamiselt tehnoloogiasektorit esindav Nasdaqi koondindeks kerkis isegi päevasiseselt rekordtasemele, siis kauplemispäeva lõpp oli juba kurb. Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 0,6 protsenti, S&P 500 indeks 0,9 protsenti, mis oli indeksi suurim kukkumine alates oktoobrist ning ka Nasdaqi koondindeks kukkus 0,9 protsenti.

Suurema löögi on andnud viiruse levimine nafta hinnale. Juba reedel kukkus musta kulla hind üle kahe protsendi, millele täna hommikul lisandus veel üle kahe protsendi. Brenti nafta oli kella 11-ks kukkunud 2,3 protsenti 58,53 dollarini barrel. Nii madal oli nafta hind viimati oktoobri alguses.

Nafta hinnalanguse peamisteks põhjusteks on kartus, et viiruse levimine mõjutab tugevasti turismi- ja lennundussektorit ning vähendab ka nõudlust Hiina võimaliku majanduskasvu aeglustumise tõttu.

Investeerimispank Goldman Sachs prognoosib, et koroonaviirus vähendab nõudlust 250 000 barreli võrra ööpäevas ning kukutab naftabarreli hinda kolme dollari võrra. Tõsi, nafta hind on juba kukkunud üle kolme dollari barrel.

Euroopa suuremad aktsiaturud alustasid täna samuti tugeva kukkumisega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles