Igal aastal tuuakse üle piiri miljonites eurodes sularaha (3)

PM Majandus
Copy
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks / LEPM

Maksu- ja tolliameti andmetel tõid eraisikud eelmisel aastal  Eestisse kokku ligi 7 miljonit eurot deklareeritud sularaha. 17 korral jäädi piiril vahele deklareerimata rahaga. 

Teisipäeval jõustus kohtuotsus, millega tunnistati süüdi Vene kodanik Sergei, kelle sokkidest leidis toll kokku ligi 130 000 euro väärtuses deklareerimata sularaha. Kohus karistas teda salakaubaveo eest 6 kuulise vangistusega, millest kuulub koheselt ärakandmisele 15 päeva, ülejäänud vangistuse osa ei pöörata täitmisele, kui Sergei ei pane üheaastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

Maksu- ja tolliosakonna arendusspetsialist Aleksander Miksjuk ütles, et sokkidesse sularaha peitmine ei ole uus peitmisviis, vaid pigem tavapärane. «Sularaha üritatakse peita tihti ka jalanõudesse ja riiete voodrite vahele. Aktiivselt kasutatakse peitmiseks ka transpordivahendite erinevaid õõnsuseid, sh jalgratta omi. Nutikamad üritavad sularaha üle piiri tuua toiduainete sees, näiteks erinevates purkides, küpsetistes jne,» rääkis ta.

Igal aastal tuuakse Venemaalt Eestisse suures koguses sularaha, mida peab deklareerima siis, kui summa ületab 10 000 euro piiri. Mullu tõid eraisikud Venemaalt Eestisse 107 korral sularaha, mida oli kokku ligi 5,4 miljonit eurot. Aasta varem toodi deklareeritud sularaha 168 korral, kokku ligi 8,3 miljonit eurot.

Kokku toodi mullu Eestisse eraisikute poolt deklareeritud sularaha ligi 7 miljonit eurot ning aasta varem ligi 9,6 miljonit eurot.

Deklaratsiooni tuleb märkida sularaha päritolu ja otsarve. Miksjuk rääkis, et esitatud info õigust kontrollitakse kõigepealt inimesi küsitledes. «Kui sellest ei piisa, palutakse esitada tõendeid. Kui neid ei ole või need ei vähendanud ametniku kahtlust, siis on maksu- ja tolliametil õigus sularaha 48 tunniks kinni pidada. Vajadusel teeme koostööd ka rahapesu andmebürooga,» rääkis ta.

Deklareerimata raha Eestisse toomisega jäädi mullu maksu- ja tolliametile vahele 17 korral, aasta varem neljal korral ja 2017. aastal 11 korral.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles