Jüri Ratas kohtus Šveitsis kurikuulsa firma omanikuga (6)

Harry Tuul
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Peaminister Jüri Ratas
Peaminister Jüri Ratas Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Peaminister Jüri Ratas kohtus Davosis ärieliidi majandusfoorumil kurikuulsa ettevõtte Gunvor ametliku omaniku Torbjörn Törnqvistiga. Ettevõtet on aastaid seostatud Vene võimuladvikuga, sealhulgas president Vladimir Putininga.

«Kohtumine Torbjörn Törnqvistiga toimus EASi ettepanekul. Ettevõtte tugiteenuste keskusel on Eestis praegu u 200 töökohta. Kokkusaamise sisuks oli ettevõtte tegevus Eestis ja edasised plaanid,» kommenteeris valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Tõepoolest, Eestis tegutsev Gunvor Services AS on naftatoodete liikumist korraldava agenditeenuse osutaja. Mullu töötas ettevõttes 208 inimest, kelle keskmine kuine netotöötasu oli 3302 eurot.

Firma kuulub Küprosel registreeritud ettevõttele Gunvor Group Ltd., mis tegutseb Šveitsis. Selle asutajad on rootslane Torbjörn Törnqvist ja Venemaa presidendi Vladimir Putini lähikondlane Gennadi Timtšenko, kes müüs oma osaluse rootslasest partnerile pärast seda, kui langes 2014. aasta märtsis USA sanktsioonide alla.

Ekspress on kirjutanud, et Gunvor sai alguse Tallinnast. Just siin kohtusid tema asutajad – venelane Gennadi Timtšenko ja rootslane Torbjörn Törnqvist. Esimene tegeles 90. aastatel Vene naftakaupade ekspordiga Läände. Suur osa õlivoogudest liikus Muuga sadamas asuva Pakterminali kaudu, mille panid käima Aadu Luukas ja Endel Siff.

Lääne luureteenistused väitsid aastaid, et Gunvori varjatud omanik on Venemaa riigipea Vladimir Putin. Samamoodi kahtlustatakse, kas Timtšenko ka päriselt müüs vahetult enne Venemaale majandussanktsioonide kehtestamist oma osaluse Törnqvistile või oli tegu näilise tehinguga. Gunvor on mõlemad spekulatsioonid ümber lükanud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles