Eesti riigivõlg kasvab jätkuvalt (10)

Copy
Rahandusminister Martin Helme (EKRE), peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) ja Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.
Rahandusminister Martin Helme (EKRE), peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) ja Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. Foto: Sander Ilvest

Eesti valitsussektori võlakoormus kerkis kolmandas kvartalis aastaga 390 miljoni euro võrra ehk 18 protsenti ligi 2,55 miljardi euroni. Riigivõlg suurenes aastaga seitmes Euroopa Liidu riigis ja langes 21 riigis, selgub Eurostati andmetest.

Kolmandas kvartalis moodustas riigivõlg 9,2 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), mida oli aastatagusega võrreldes 0,7 protsendipunkti rohkem.

Teise kvartaliga võrreldes suurenes riigivõlg umbes 30 miljoni euro võrra, kuid kiire majanduskasvu tõttu vähenes võlakoormus suhtena SKTsse 0,1 protsendipunkti võrra.

Mäletatavasti müüs riigikassa möödunud aasta juunis rahavoo juhtimiseks oksjonil 200 miljoni euro väärtuses lühiajalisi, negatiivse tootlusega võlakirju.

Oksjoni tulemusel emiteeriti 100 miljoni euro väärtuses kuuekuuse lunastamistähtajaga võlakirju, mille tootlus on -0,063 protsenti ning samuti 100 miljoni euro väärtuses 12-kuuse lunastamistähtajaga võlakirju, mille keskmine tootlus on -0,19 protsenti.

Jätkuvalt madalaim

9,2 protsendiga SKTst oli Eesti riigivõlg Euroopa Liidu madalaim, järgnesid 20,2 protsendiga Luksemburg ning 20,6 protsendiga Bulgaaria.

Kõige kõrgem oli võlakoormus kolmanda kvartali lõpus Kreekas, kus see ulatus 178,2 protsendini SKTst. Järgnesid Itaalia 137,3 protsendi ja Portugal 120,5 protsendiga.

Euroalal oli riigivõlg keskmiselt 86,1 protsenti SKTst, vähenedes aastavõrdluses 1 protsendipunkti võrra. Euroopa Liidus tervikuna oli riigivõlg kolmandas kvartalis aga 80,1 protsenti SKTst, kahanedes aastaga 1,3 protsendipunkti.

Aastavõrdluses kasvas võla ja SKT suhe seitsmes Euroopa Liidu liikmesriigis ja langes 21 riigis.

Enim kahanes võlakoorem aastavõrdluses 10,1 protsendipunktiga Küprosel ja kasvas enim Rumeenias, kus kasv oli 1,4 protsendipunkti. Eesti riigivõlg kasvas seejuures 0,7 protsendipunkti.

Euroalal moodustasid kolmanda kvartali lõpus koguvõlast 80,8 protsenti võlakirjad, 15,5 protsenti laenud ning 3,8 protsenti valuuta ja hoiused. Euroopa Liidus tervikuna moodustasid võlakirjad 81,6 protsenti, laenud 13,6 protsenti ning valuuta ja hoiused 4,8 protsenti koguvõlast.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles