Maailma suuruselt teise teemandi ostis Euroopa luksusimpeerium Louis Vuitton (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Maailma suuruselt teine lihvimata teemant Sewelo.
Maailma suuruselt teine lihvimata teemant Sewelo. Foto: Lucara Diamond

Möödunud aasta aprillis leitud kõigi aegade suuruselt teine teemant, mis kaalub 1758 karaati (352 grammi - üks karaat võrdub 0,2 grammi) müüdi sel nädalal maailma suurimale luksuskaupade impeeriumile Louis Vuitton.

Teemandi leidnud kaevanduskompanii Lucara Diamond andis juunis teemandile nimeks Sewelô. Nime leidmiseks korraldas Lucara konkursi ning see tähendab bantu keeles «haruldane leid». Vääriskivi leiti Karowe teemandikaevandusest Botswanas.

Lucara teatel on teemant erinevates osades erineva kvaliteediga. Ehkki väljast on väärikivi must (kivi on kaetud süsinikukihiga, nagu on ka teemant), on see seest suuremas osas kõrge kvaliteediga valge vääriskivi.

«Lucara usub, et selle erilise kivi täielik potentsiaal avaldub ainult pärast lihvimist,» ütles ettevõte pressiteates. «Selle pretsedenditu kaevanduskompanii, tipptasemel lihvimisettevõtte ja suure luksusbrändi koostöö eesmärgiks on kavandada, lõigata ja lihvida Sewelô-st teemantide kollektsioon,» lisati teates.

Kivi müügihinda pole avalikustatud kuid Louis Vuittoni tegevjuht Michael Burke ütles ajalehele The New York Times, et see maksis miljoneid.

Haruldase vääriskivi lihvib Belgia teemandikompanii HB Company.

Tehingu ühe osana läheb viis protsenti lihvitud teemandi jaemüügist teenitud tulust Lucarale Aafrika kohalike kommuunide abistamise programmiks.

«Maailmas on alla kümne inimese, kes teab, mida sellise kiviga teha või kuidas seda lõigata ja oleksid võimelised ka selle ostmiseks raha lauale käia,» ütles The New York Timesile Antwerpeni teemandibörsi endine president Marcel Pruwer.

Sewelô on suuruselt teine teemant, mis kunagi leitud on.

Maailma suurim teemant, 3106 karaati (621,2 grammi) kaaluv Cullinan leiti 1905. aastal Lõuna-Aafrika Vabariigis. See lõigati kaheks äärmiselt kõrgekvaliteediliseks teemandiks, millest üks kaalub 530,4 karaati (106,08 grammi) ja teine 317,4 karaati (63,48 g) ning mõlemad on nüüd Briti kroonjuveelide detailid.

Sewelô on suurim lihvimata teemant, mis on kunagi leitud Botswanast ning üks kolmest väga suurest teemandist, mis leitud Karowe kaevandusest.

Karowe teemandikaevandus Botswanas, kus on leitud vähemalt kolm hiigelsuurt teemanti.
Karowe teemandikaevandus Botswanas, kus on leitud vähemalt kolm hiigelsuurt teemanti. Foto: Lucara Diamond

Sellest kaevandusest leiti 2015. aastal  813 karaadine Constellation, mis müüdi hiljem 63 miljoni dollari eest Dubai teemandikauplemisettevõttele Nemesis International.

 'Lesedi La Rona' esitlemine Sotheby's oksjonil, kus see müüdi 53 miljoni dollari eest.
 'Lesedi La Rona' esitlemine Sotheby's oksjonil, kus see müüdi 53 miljoni dollari eest. Foto: BEN STANSALL/AFP

2016. aastal tuli sellest kaevandusest välja ka 1111 karaati (222,2 grammi) kaaluv Lesedi La Rona, mis müüdi 53 miljoni dollari eest Londoni teemandikauplemisettevõttele Graff, kes lasi sellet lõigata maailma suurimaks smaragdlihviga teemandiks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles