Aafrika üks rikkamaid inimesi kaotas poole oma varandusest

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Strive Masiyiwa
Strive Masiyiwa Foto: Techunzipped

Pärast seda kui Zimbabwe keskpank keelustas eelmise aasta juunis kõik välisvaluutad ning asendas need uue Zimbabwe dollariga, kaotas sealne valuuta kiiresti oma väärtust ja riigi rikkaim inimene  Strive Masiyiwa poole oma vara väärtusest.

Zimbabwe kannatab hüperinflatsiooni all juba mitukümmend aastat ning selle vastu polnud abi ka uuel dollaril. Möödunud aasta augustist lõpetas Zimbabwe valitsus inflatsiooniandmete avaldamise, kuid ökonomist Steve Hanke hindas septembris hinnatõusuks 900 protsenti aastas.

Zimbabwe rikkaim inimene ja ainus miljardär (dollarimiljardär) Strive Masiyiwa on kasvatanud oma vara peamiselt telekomiäriga. Talle kuuluvad suurosalused kahes Zimbabwe börsil noteeritud ettevõttes. Zimbabwe uus dollar kaotas kiiresti 95 protsenti oma väärtusest, mistõttu kahanes ka Masiyiwa vara väärtus 1,1 miljardi dollarini võrrelduna 2,3 miljardi dollariga aasta tagasi, kirjutab Forbes.

«Arvestades, mis on juhtunud Zimbabwe dollariga, mis on kaotanud 95 protsenti oma väärtusest, läheb tal paremini kui teistel,» kommenteeris Harares (Zimbabwe) tegutsev sõltumatu nõustaja John Robertson.

Zimbabwe juhtum on ekstreemne, aga ebastabiilsed on majanduses peaaegu kõikjal Aafrika riikides.

Aafrika rikkaim inimene on üheksandat aastat järjest Aliko Dangote Nigeeriast, kelle vara väärtuseks hindab ajakiri 10,1 miljardit dollarit, mis on veidi vähem kui 2018. aastal (10,3 miljardit), kuid enam kui poole vähem kui 2014. aastal.

Aafrika rikkaim inimene Aliko Dangote.
Aafrika rikkaim inimene Aliko Dangote. Foto: AKINTUNDE AKINLEYE/REUTERS

Dangotele kuuluv ettevõte Dangote Group tegeleb peamiselt Nigeeria ja teiste Aafrika riikide maavaradega.

Forbesi andmetel on miljardäre Aafrika 54 riigist vaid kaheksas – Egiptuses ja Lõuna-Aafrika Vabariigis viis, Nigeerias neli, Marokos kaks ning Alžeerias, Angolas, Tansaanias ja Zimbabwes üks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles