19-aastane noormees kaotas investeerimiskelmidele 35 000 eurot (4)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Illustratiivne foto petisest.
Illustratiivne foto petisest. Foto: Sander Ilvest

Politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuur teatas, et 19-aastane Maardu noormees kaotas investeerimiskelmidele üle 35 000 euro.

19-aastasele Maardu elanikule pakuti internetis investeerimise võimalust ning möödunud aastal ajavahemikul juunist novembrini kandis noormees kelmidele üle ligi 35 000 euro. 

Esmaspäeval teatati sarnasest juhtumist eaka mehega. Novembris võeti ühendust 76-aastase Põhja-Tallinna elanikuga ning pakuti investeerimisvõimalust. Mees kandis paari nädala jooksul välismaisele pangakontole 12 199 eurot ning arvas, et raha läheb investeerimisplatvormile. Raha mees välja võtta ei saanud ning selleks hakati temalt erinevaid makse juurde nõudma.

Jaanuari alguses algatati kriminaalmenetlus, et uurida juhtumit, kus eelmise aasta novembris pakkus vene keelt kõnelev mees telefoni teel Raplamaal elavale isikule investeerimisvõimalust. Ohvrit juhendas telefoni teel kaks inimest ning nende nõudmisel ja näpunäidete järgi kandiski ta oma raha välismaisele kontole kokku üle 500 000 euro, millele temal enam ligipääsu ei ole.

Investeerimiskelmid on saanud kätte miljoneid

Postimees kirjutas detsembris, et eelmise aasta lõpuks olid investeerima kutsuvad kelmid Eesti inimestelt välja petnud üle 3 miljoni euro. Näiteks novembris sai politsei teate 17 uuest juhtumist, kus inimesi kutsuti investeerima või pakuti võimalust kaotatud raha tagasi saada – kelmid annavad inimestele lootust raha tagasi saada, kuid petavad neilt järjest enam välja.

«Kelmidel jagub Eestis tegevust seni, kuni inimestel on usk, et telefonikõne teeb rikkaks. Selline pakkumine on muidugi ahvatlev, kuid tasub meeles pidada, et keegi raha niisama ei kingi. Selle asemel tasub alati ise uurida, mis firmaga on tegu ja veenduda, et pakkumine on päris. Julgustan inimesi kahtluste korral ka ühendust võtma otse politseiga, helistades näiteks infotelefonil 612 3000, saame anda nõu ning kui paistab, et tegemist on kelmusega, selle eest hoiatada,» ütles Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre.

Ole tähelepanelik ja järgi järgmisi nõuandeid

Kui sulle saabub investeerimispakkumine, mis lubab kiiresti suurt tulu, siis suhtu sellesse ettevaatlikult. Reeglina on selline kõne muukeelne ning «investeerimisspetsialistid» ei räägi eesti keelt.

Ära lae tundmatu «maakleri» palvel oma arvutisse programme, mis lubavad tal võtta üle pilti sinu arvutist – TeamViewer või AnyDesk.

Ära edasta «maaklerile» andmeid oma ID-kaardist, PIN-koodidest, infot muudest isikut tõendavatest dokumentidest, fotosid krediitkaardist jms.

Igasugune investeerimine ja laenu võtmine tähendab lepingu sõlmimist. Loe kindlasti läbi lepingu tingimused ja pööra tähelepanu võimalikele lisatasudele.

Ära tee ülekannet enne, kui oled kontrollinud konkreetse ettevõtte tausta.

Kui saad sellise kõne, lõpeta kõne kohe, blokeeri number ja anna sellisest kõnest teada PPA infoliinile 612 3000.

Kui oled saanud kahju, pöördu politseisse.

Hoiata palun sellest skeemist oma tuttavaid, sõpru ja pereliikmeid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles