Piirikaubanduse lõpp? Läti viinakauplus paneb poe kinni (17)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Huvilised lohistavad hiiglaslikku alkoholikäru Eesti-Läti piiril.
Huvilised lohistavad hiiglaslikku alkoholikäru Eesti-Läti piiril. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läti piiril Ainažis tegutsev Goalco paneb uksed kinni, kuna kärakamüük ei tasu end enam ära. Konkurentide sõnul tulistas Goalco endale ise jalga ja jutud piirikaubanduse surmast on ennatlikud. 

Co Alco SIA juhatuse liige Veljo Madiberg ütles, et eelmise aasta aktsiisilangetus Eestis (viina ja õlle maksud langesid 25 protsenti – toim) ja Lätis kavandatav maksutõus on muutmas alkoholikaupluse pidamist piiril vaid napilt kasumlikuks. Seetõttu disainitakse viinapood hoopis ehitusmaterjalide kaupluseks. «Näeme sellel suuremat potentsiaali,» lisas Madiberg.

Ta jutustas, et kui Martin Helme eestvedamisel mullu aktsiise langetati, siis lõpphindadesse see eriti ei jõudnud. «Erandiks oli vaid odav viin, mille hinda langetati kogu aktsiisilangetuse võrra ning mida jaeketid müüvad sisuliselt ilma juurdehindluseta,» märkis ta.

Goalco kauplus Ainažis.
Goalco kauplus Ainažis. Foto: Goalco

Sellest hoolimata muutis aktsiisilangetus Madibergi sõnul piisavalt Eesti avalikkuse suhtumist ja valdavaks sai arvamus, et alkohoolsete jookide hinnad Eestis ja Lätis on sisuliselt võrdsustunud. 

Seega leidis Madiberg, et Eesti riik on teinud hea turunduse, millega suudeti inimesi piirikaubandusest eemale meelitada, kuigi hinnad pole Eesti poodides oluliselt langenud. Tänasest uksed sulgev Goalco korraldab lõpumüügi ja lubab ülisoodsate hindadega alkoholi nii kaua, kuni kaupa jätkub.

Ühe kauplusega Goalco kodulehel seisab, et nende tegevus sai alguse Eesti Vabariigi poliitikast, millele andis suure tõuke 2017. aastal toimunud aktsiisitõus. 2018. aasta detsembriks valmiski Ainažis 1000-ruutmeetrine alkoholipood, kus saadaval üle 3000 erineva alkohoolse joogi. 

Alko1000: meil on kõik normaalne!

Läti piirikaubanduse pioneer, Alko1000 pealik Einar Visnapuu ütles, et Goalco äri läks juba algusest peale üle kivide ja kändude. Esiteks jäid nad «peole» hiljaks, avades esimese poe alles 2018. aasta alguses, mil Alko1000 ja Superalko olid end juba turule sisse söönud. Teiseks ehitas Goalco oma poe otse Superalko kõrvale. «Väga keeruline on niimoodi konkureerida!» ütles Visnapuu. 

Lisaks oli Goalcol vaid üks pood, samal ajal kui teistel on piiril kolm kuni neli kauplust. «Neil puudus mastaap. Ega Eestis pole samamoodi võimalik vaid ühte toidupoodi kasumlikult pidada,» ütles Visnapuu, kes imestas, et Goalco üldse nii pikalt vastu pidas, kuna pillide kotti panemisest räägiti juba ka eelmisel aastal. 

«Meil endal on normaalne! Töö käib ja inimesed ostavad!» sõnas ta. Ainuke hirm on see, kui Läti tõstab tänavu märtsis alkoholiaktsiisi 30 protsenti. «Nad praegu mauravad selle ümber, aga kui see ära tehakse, siis on küll meiega kõik!» prognoosis viinakaupmees.

Kui Läti jätab aktsiisid samaks, jätkub pidu täie hooga ja piirikaubanduse surmast pole haisugi, on ta kindel. See avalikkuses ringlev jutt, et hinnad on Eestis ja Lätis võrdsustunud, on tema sõnul osav bluff, mille ohvriks inimesed langenud on. «Tegelikult on Lätis endiselt odavam,» kinnitas ta.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles