Suures kahjumis Bolt võttis piraka laenu

BNS
Copy
Pildil Bolt auto.
Pildil Bolt auto. Foto: Sille Annuk

Mullu ligi 60 miljoni eurose kahjumi teeninud Bolt sõlmis Euroopa Investeerimispangaga (EIP) laenulepingu, mille raames pank toetab Bolti tootearendust ja laienemist 50 miljoni euroga.

Transpordiplatvormi Bolt käive kasvas viimasel majandusaastal neli korda 79,7 miljoni euroni, strateegilised investeeringud laienemisse tõid kaasa puhaskahjumi 61 miljoni euro ulatuses. Sellega sai idufirma Eesti kõigi aegade suurimate kahjumite nimekirjas viienda koha.

EIP-laenu tagatiseks on Euroopa investeerimiskava keskmes olev Euroopa Strateegiliste Investeeringute Fond (EFSI). Laenu eesmärk on toetada Bolti tootearendust, keskendudes teenuste turvalisusele, töökindlusele ja jätkusuutlikkusele ning ettevõtte senise suure efektiivsuse säilitamisele, milles tehnoloogial on oluline roll. See hõlmab nii taksosõitu kui ka uusi teenuseid, näiteks toidu kohaletoomist.

«Bolt on suurepärane näide Euroopa edust tehnoloogias ja innovatsioonis. Öeldakse, et paigal seista on sama, mis tagasi minna. Bolt ei seisa kunagi paigal. EIP toetab rõõmuga Bolti teenuste paremaks muutmisel ning uutesse valdkondadesse suundumisel. Oleme projektile pühendunud,» kommenteeris Euroopa Investeerimispanga asepresident Alexander Stubb. 

«Eesti on Euroopa digiteerimise üks juhtriike. Olen uhke, et Euroopa toetab investeerimisplaani kaudu Bolti teadus- ja arendustegevust, loomaks tarku ja turvalisi teenuseid, mis täiustavad linnaliiklust,» ütles Euroopa Komisjoni majandusvolinik Paolo Gentiloni. 

«Transport on üks valdkondadest Euroopas, mille jaoks on oluline kohalik teenusepakkuja, kes jagab Euroopa tarbija ja seadusandja väärtusi. Seetõttu on meil hea meel et Euroopa Investeerimispangast on saanud Bolti toetaja. See aitab meil jõuda kiiremini rohkemate eurooplasteni,» lisas Bolti kaasasutaja Martin Villig.

Euroopa Investeerimispank (EIP) on pikaajalisi laene pakkuv Euroopa Liidu institutsioon, mille omanikud on kõik Euroopa Liidu liikmesriigid. EIP rahastab pikaajalisi läbimõeldud investeeringuid, et toetada Euroopa Liidu poliitikaeesmärkide saavutamist. Viimase viie aasta jooksul on EIP finantseerinud Eesti tehnoloogia-, infrastruktuuri ja transpordisektori projekte enam kui 830 miljoni euro väärtuses.

Bolt on Euroopa juhtiv transpordiplatvorm, mis keskendub linnatranspordi lihtsamaks, kiiremaks ja töökindlamaks muutmisele. Ettevõtte pakub teenuseid mitmes valdkonnas alates sõidujagamisest kuni elektritõukerataste rendi ja toidu kohaletoomisteenuseni. Markus Villigu 2013. aastal asutatud Boltil on 30 miljonit kasutajat 35 riigis üle maailma.

Euroopa Strateegiliste Investeeringute Fond (EFSI) on Euroopa investeerimiskava alus. See pakub EIP-grupile esimese järjekoha kahju kaitset, mis võimaldab EIP- grupil rahastada riskantsemaid projekte. EFSI raames toetust saavate projektide ja kokkulepete mahuks kujuneb eeldatavalt 458,8 miljardit eurot, seeläbi saavad toetust üle miljoni idufirma ning väikese ja keskmise suurusega ettevõtte ELi liikmesriikides. Seni suurim EIP-rahastus EFSI raames Eestis on Tallinna Lennujaama laienemiseks antud 30 miljoni euro suurune laen 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles