Soome perefirma ostab 200 töötajaga Eesti metallitööstuse

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Keevitaja keevitab. Pilt on illustratiivne.
Keevitaja keevitab. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Soome pereettevõte Fincumet Group ostab 60 protsendi suuruse tüki Avinurmes tegutsevast metallitööstusest Birger OÜ.

«Ma olen väga õnnelik, et oleme nüüd osa suurest Fincumet Grupist. Olen veendunud, et meie koostöö saab olema hea ja meie positsioon Skandinaavia turul tugevneb veelgi,» ütles Birgeri üks omanik ja juht Aleksei Männiste, lisades, et tehing ei mõjuta kuidagi olemasolevate klientide teenindamist.

Männiste jääb edasi hoidma 40-protsendilist osalust. Ettevõttest väljus muuhulgas endine osanik Kuido Kuusk, kes teenis enda sõnul müügist suure hulga raha. Ei Männiste ega Kuusk soostunud tehingu kohta rohkem infot andma.

20-aastase ajalooga Jõgevamaal Avinurmes tegutsev Birger valmistab, värvib ja müüb väga erinevas suuruses metallkonteinereid. Nende portfelli kuuluvad tooted alates prügikonteineritest lõpetades naftarafineerimistehastele mõeldud suurte mahutitega. Suurimad turud asuvad Skandinaavias, kuhu müüdi lõviosa kaubast.

Birger on Avinurme üks suurim ettevõte, pakkudes tööd pea 200 inimesele. Firma käive on Eesti mõistes igati korralik, küündides ligi 20 miljoni euroni aastas. Kasumit teeniti tunamullu üle 200 000 euro. Ettevõte kuulus pärast tänast tehingut äriregistri andmetel 57 protsendi ulatuses Natalja Männistele, 19 protsenti kuulus Eda Kuusele ja 19 protsenti Kuido Kuusele.

Ostja Fincumet on 1992. aastal asutatud Soome perefirma, mis kogub, töötleb ja müüb vanametalli. Saadud toodang müüakse klientidele Euroopas ja Aasias. 2018. aasta sügisel ostis Soome energiahiid Fortum perefirma metalli ümbertöötlemise üksuse. Teised üksused jäid endiselt Fincumeti kontrolli alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles