Eksperdid ennustavad kehva aasta selja taha jätnud börsile kosumist

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Repro

Vaatamata Eesti liitumisele eurotsooniga, kõige kiiremale majanduskasvule Euroopas ja riigivõla puudumisele oli möödunud aasta Tallinna börsi jaoks üks halvemaid läbi aegade. Spetsialistide sõnul peaks järgmine tulema parem.

«Kui vaatame meie börsiettevõtete tulemusi ja riigi üldist makromajandusliku käekäiku, siis on raske nõustuda 25-protsendilise või veelgi suurema aktsiahindade langusega,» nentis Swedbanki Balti aktsiate vahenduse üksuse juht Andres Suimets.

SEB Enskilda maakleri Raido Lillemetsa sõnul pole vähemasti esialgu paranemismärke näha. «Euroopa võlakriis, mis 2011. aastal turge survestas, ei ole veel leidnud lahendust ja on tõenäoline, et vähemalt 2012. aasta esimeses pooles – kuni pole jõutud lahendusteni, mis investoreid veenaks – ebastabiilsus jätkub,» ütles Lillemets.

Langus kestab siiani

Tema sõnul oodatakse eurotsoonis lühiajalist majanduslangust, mis ilmselt ei jäta mõju avaldamata ka Eesti ja teiste Balti riikide avatud ning ekspordist sõltuvatele majandustele.

Pärast 2010. aastat, mis Tallinna börsile oli ajaloo parim, oli ka lõppeva aasta esimene nädal paljutõotav – börsiindeksile OMX lisandus 9,6 protsenti ja selle näitajaga oldi enim tõusnud börs maailmas. Sellega oli aga pidu ka lõppenud.

Algas langus, mis kestab siiani. Aastaga kukkus OMXT indeks 24 protsenti, mis tähendas ühtlasi langemist maailma börside tagumisse otsa. Tänavusest kehvemad on börsi 15 aasta pikkuse ajaloo jooksul olnud vaid 1998. ja 2008. aasta.

Tallinna börsist veelgi sügavamale kukkusid teiste hulgas Kreeka (–52 protsenti), Vilniuse (–27 protsenti) ja Helsingi (–27 protsenti) börs. Sama suure languse kui Tallinn tegi läbi Itaalia börs. Rootsi, Saksamaa ja Venemaa börsiindeksid kukkusid 15–16 protsenti ning lõunanaabri Läti börs piirdus vaid 5,5-protsendilise langusega.

Suimetsa sõnul oli 2011. aasta Tallinna börsi jaoks kahekordselt negatiivne, sest lisaks nõrgale tootlusele jäi ka käive alla 200 miljoni euro – see on kõigest kümnendik 2005. aasta käibest ja kõigi aegade madalaim näitaja.

Järgmise aasta suhtes ollakse siiski positiivselt meelestatud. SEB usub, et kui Eestit ei taba majanduslangus, võib börsi ees oodata viie- kuni kümneprotsendiline tõus. Swedbank on veelgi optimistlikum ning ootab järgmiseks aastaks 25–30-protsendilist kosumist.

Väljapääs nõiaringist

Samas tunnistab Suimets: vähenev käive tähendab seda, et uute institutsionaalsete investorite toomine meie kapitaliturgudele muutub veelgi raskemaks. Sellest nõiaringist saab välja murda ilmselt ainult börsiaktsiaseltside arvu suurendades, mis aga praeguses olukorras ei ole samuti lihtne ülesanne.

Tallinna börsil noteeritud 15 aktsiast lõpetasid börsiaasta positiivselt vaid kaks – analüütikute tänavune lemmik Silvano FG ning Viisnurk, kes ostis kevadel nelja miljoni euro eest Püssis asuva kiudplaadivabriku. Investoritele tehing meeldis ning varem langustrendis olnud aktsia võttiski suuna üles.

Kehvale aastale andsid veidi positiivsemat tooni dividendid, mida maksid enam kui pooled ettevõtetest. Mõned ettevõtted vähendasid aktsiakapitali (Olympic EG, Silvano FG). Olympic ja Silvano on ka nende firmade hulgas, kelle aktsiatele järgmisel aastal tõusu oodatakse.

«Meie aktsiaanalüüsi hinnangul on suurima tõusupotentsiaaliga aktsiateks Olympic EG, kes 2012 peaks taasalustama laienemisprojektidega, Silvano Fashion Group, kes 2011. aasta kasumi pealt võiks maksta dividende tootlusega 12 protsenti, ning Tallink, kes on kõrgete kütusehindade juures suutnud siiski näidata head kasumit ning kes 2012. aasta kasumilt võiks hakata maksma dividende,» ütles Suimets Swedbankist.

SEB lisas nimekirja veel Tallinna Kaubamaja, Tallinna Vee ja kaks börsil noteeritud ehituskontserni: Merko Ehituse ja Nordeconi.

«Üks huvitavamaid aktsiaid, millel tuleval aastal silma peal hoida, on meie arvates Tallinna Vesi,» ütles Lillemets. Tallinna Vee jaoks on olulised esimesed lahendid kohtuvaidluses tariifide üle, mis võivad endaga kaasa tuua märkimisväärseid liikumisi kas üles või alla.

«Vastupidiselt tavaloogikale on Tallinna Vesi praegu nii kõrge riski kui ka potentsiaalselt kõrge tootlusega aktsia,» lausus Lillemets ja lisas, et ootavad aktsia dividenditootluseks 11 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles