Luminori pandikirjadele pandi kõrge reiting

BNS
Copy
Luminor pank.
Luminor pank. Foto: Tairo Lutter

Rahvusvaheline reitinguagentuur Moody's andis Luminori hüpoteegipandikirjadele esialgse Aa1 reitingu, mis on praegu kõrgeim krediidireiting Baltimaades.

«Pärast detsembris saadud litsentsi on sellise reitingu saamine meie jaoks väga oluline samm, et piirkonna esimese pangana pandikirjade emiteerimiseks valmistumisega edasi minna,» ütles Luminori finantsjuht Jonas Eriksson pressiteates.

«Mul on hea meel, et oleme programmiga alustamiseks igati valmis. See on Luminorile väga tähtis, sest avardab meie kui sõltumatu panga rahastamist veelgi. Samuti on see suur samm Baltimaade kapitaliturgude arengus,» lisas Eriksson.

Moody's Investors Service andis esmaspäeval esialgse Aa1 reitingu Luminor Bank ASi emiteeritud pandikirjadele, millele kohaldatakse pandikirjaseadust.

Moody's arvestas oma krediidianalüüsis muu hulgas pandikirju tagavate varade head krediidikvaliteeti, emitendi tegevust reguleerivat ja järelevalvet puudutavat õiguslikku raamistikku Eestis ning tagatisvara avatust tururiskile ja ületagatuse määra.

Mullu 19. detsembril andis Euroopa Keskpank Eesti Finantsinspektsiooni tehtud hindamise alusel Luminorile litsentsi pandikirjade emiteerimiseks. Pandikirjade emiteerimist võimaldav pandikirjaseadus jõustus Eestis 2019. aasta märtsis.

Luminor on umbes miljoni kliendi ja 2500 töötajaga suuruselt kolmas finantsteenuste osutaja Baltimaades, kellel oli 2019. aasta kolmanda kvartali lõpu seisuga 16,8-protsendine hoiuste ja 19,5-protsendine laenude turuosa.

Omakapitali kogusumma küündib 1,6 miljardi euroni ning Luminor on kapitaliseeritud 18,7 protsendi ulatuses esimese taseme põhiomavahenditega (CET1).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles