Kliimamõju: taimed on juba praegu hõivamas Himaalaja liustike alt vabanevat maad (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Ashwini Bhatia/AP/Scanpix

Himaalaja kõrgmäestike taimestikku uurinud teadusuuringust selgus, et maailma kõrgeima mäestiku taimkate on kliima soojenemise tagajärjel juba aastakümneid levinud kohtadesse, kus see jääkatte tõttu varasemalt võimalik ei olnud.

Taimkatte leviku hindamiseks kasutasid teadlased eesotsas Exeteri Ülikooli kaugseire abiprofessori Karen Andersoniga aastatel 1993-2018 kogutud satelliidipilte metsapiiri (puude leviku kõrguspiiri – toim.) ja lumepiiri vahele jäävate alade kohta, kus toimuvad liustike sulamisega seoses ka kõige suuremad taimestikumuutused, kirjutab BBC.

Andersoni sõnul ilmnesid kõige suuremad taimkatte laienemise märgid kõrgusvahemikus 5000 kuni 5500 meetrit üle merepinna – kõrgematel aladel toimus suurem laienemine tasastel pindadel, madalamal aga järsematel nõlvadel. Maailma kõrgeima mäe Everesti piirkonnas oli taimestik laienenud kõigis kõrgusvahemikes.

Taimede levimist varasemast suurematele kõrgustele on täheldanud teisedki piirkonnas töötavad teadlased.

«Taimed on Himaalajas tõesti koloniseerimas piirkondi, mis olid varem liustikega kaetud,» ütles ka ligi 40 aastat Himaalajas töötanud taimeökoloog Elizabeth Byers. «Paljudes kohtades, kus olid varem puhta jääga liustikud, on nüüd hoopis rahnuväljad, mille peal kasvavad aga samblad, samblikud ja isegi lilled.»

Kuidas Himaalaja taimedega kattumine mõjutab sellest algavate jõgede veestikku, millest sõltub poolteise miljardi inimese käekäik, ei ole veel teada.

Uuring ilmus teadusajakirjas Global Change Biology.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles