Helme: nimetamiskomitee rikkus valitsuse ja riigifirmade sidemed

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Rahandusminister Martin Helme (EKRE).
Rahandusminister Martin Helme (EKRE). Foto: Sander Ilvest

Rahandusminister Martin Helme sõnul ei saa ühiskondlikust elust diskvalifitseerida inimest, kes on oma maailmavaate erakondliku kuuluvuse kaudu avalikustanud. Samuti pole ta nõus sellega, et valitsusel pole sõnaõigust riigile kuuluvates ettevõtetes, ütles ta raadiosaates «Räägime asjast».

Helme sõnul muutus nimetamiskomitee süsteemi rakendamisel side valitsuse ja riigifirmade juhtide vahel oluliselt hõredamaks.

«Võis vabalt juhtuda ja juhtuski – mitte praeguse, aga eelmise valitsuse ajal – kus ettevõtte juhtkond ütles, et meid absoluutselt ei huvita, mida te arvate. Meil on siin nõukogu ja see on nimetamiskomitee poolt nimetatud. Rääkige nendega, kui muuta midagi tahate, muidu ei liiguta me lillegi,» põhjendas Helme oma otsust määrata nimetamiskomiteesse EKRE liige Argo Luude.

«Omaniku võimalus ettevõtteid juhtida muutus üsna teoreetiliseks. Kuna nimetamiskomitee ametiaeg kestab kolm aastat ja samasid liikmeid uuesti ei saa nimetada, siis nimetaski valitsus uued inimesed, kellest osad on ka valitsuserakondade liikmed, üks selline liige on Argo Luude. Läks lahti õudne seakisa meedias, et me politiseerime riigiasutusi.»

Helme sõnul pole ta filosoofiliselt nõus sellega, et «valitsusel pole sõnaõigust talle kuuluvates ettevõtetes».

Rahandusministri sõnul ei saa ühiskondlikust elust diskvalifitseerida inimest, kes on oma maailmavaate erakondliku kuuluvuse kaudu avalikustanud.

«Vastupidi, minu meelest on palju halvem see, kui meil on «parteitud bolševikud» ehk kirglikult ühte või teist maailmavaadet edendavad inimesed, kes teesklevad, et on erapooletud,» ütles ta.

Nimetamiskomitee

Nimetamiskomitee koosneb kuuest liikmest, kellest kaks on ametikohapõhised ehk kantslerid ning neli nimetab valitsus kolmeks aastaks. Uude koosseisu kuuluvad Eesti Tööandjate Keskliidu ettepanekul Toomas Tamsar, rahandusministri ettepanekul Argo Luude, majandus- ja taristuministri ettepanekul Kaido Padar, justiitsministri ettepanekul Reet Roos, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Komitee ülesandeks on teha äriühingu üldkoosolekule ehk vastavat äriühingut valitsevale ministrile ettepanekuid nõukogu liikmete valimiseks ja tagasikutsumiseks, samuti nõukogu liikmete arvu ja neile makstava tasu kohta. Riigi osalusega äriühingute nõukogudes on kokku ligikaudu 120 nõukogu liiget.

Eelmisesse nimetamiskomiteesse kuulusid Erkki Raasuke, Gunnar Okk, Sven Pertens ning David James O'Brock-Kaljuvee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles