Martin Helme nimetas ministriks sobimatu ärimehe olulisse riigiametisse (30)

Harry Tuul
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Argo Luude annetas EKRE-le 13 900 eurot.
Argo Luude annetas EKRE-le 13 900 eurot. Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtja Argo Luude (EKRE) määramine riigi osalusega äriühingute nõukogude liikmete nimetamiskomiteesse tekitab korraga kaks konflikti.

Alustuseks oli kogu süsteemi loomise mõte selles, et hoida ettevõtete nõukogud ning loogiliselt ka vastavad nimetamiskomiteed eemal poliitilistest tõmbetuultest. Seda põhimõtet on Jüri Ratase valitsuse otsused faktiliselt rikkunud. Lisaks EKREsse kuuluvale Luudele nimetati komiteesse ka Isamaa üks suuremaid rahastajaid, aktiivne partei liige  Reet Roos.

Olukord on aga seda kummalisem, et just Ratas pani väidetavalt mullu kevadel käe ette Luude saamisele ministriks. Põhjuseks Luude varasemad teod ehk laitmatu maine puudumine, mida ometi oodatakse ka nimetamiskomitee liikmetelt.

Nimelt, ministrikohtade jagamisel eelmisel kevadel tundus pealtnäha loogiline, et keskkonnaministri kandidaadiks esitatakse EKRE üks juhtliikmeid, ettevõtja Argo Luude, kes on pikalt tegutsenud keskkonnateemadega. Tema asemel sai aga keskkonnaministriks toona vähetuntud Rene Kokk.

«Minule teadaolevalt pakuti mu kandidatuur ministrina välja. Jüri (peaminister Jüri Ratas – toim) arvas, et kuna olen osanik ettevõttes, mille tegevus toimub valdkonnas, mida keskkonnaministeerium kureerib, siis oleks arvestatav huvide konflikt ja see segaks ministrina töötamist. Sellega nõustus ka erakond ja minu asemel esitati teine inimene,» ütles Luude toona.

Nüüd aga sai Luude rahandusminister Martin Helme otsusega nimetamiskomitee liikmeks. Seejuures pole Helme alates neljapäevast, mil uudis teatavaks sai, ühtegi selgitust oma otsusele andnud.

Luude on ühe Eesti suurima jäätmekäitlusfirma Eesti Keskkonnateenused omanik. 2012. aasta veebruaris mõisteti Luude kokkuleppemenetluses süüdi konkurentsi kahjustavas kokkuleppes, mis puudutas Tartu tänavapuhastusteenuste riigihanget. Luudet karistati rahalise karistusega 200 päevamäära suuruses summas ehk 17 040 euroga ning tema toona juhitud ettevõtet ASi Veolia Keskkonnateenused karistati summas 100 000 eurot.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles