Vene miljardär nõuab kohtu kaudu neljalt pangalt maksete tegemist (1)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Boris Rotenberg
Boris Rotenberg Foto: SPUTNIK/VIA REUTERS

USA sanktsioonide all Vene miljardär Boris Rotenberg läks nelja Põhjamaa panga vastu kohtusse, sest pangad keeldusid temaga äri tegemast. Soome kohtus peaks õige pea tegema otsuse. 

Vene presidendi Vladimir Putini lähikondlane Rotenberg on nimelt USA sanktsioonide nimekirjas, kuid ta ise väidab, et kuna tal on ka Soome kodakondsus, siis peaksid Euroopa pangad avama talle kontosid ja laskma tal makseid teha.

Nüüd on ta pöördunud kohtusse Svenska Handelsbankeni, Nordea, OP Groupi ja Danske Banki vastu. Pangad väidavad, et kui nad ei täida USA sanktsioone, siis nad riskivad dollarimaksete kaotamisega, kirjutab Bloomberg

Rahapesu ja vastavuskontrolli probleemidele keskendunud advokaat Jakob Dedenroth Bernhoft ütles, et Helsingi kohtu esmaspäevane otsus seab olulise pretsetendi. Nelja panga jaoks tundub kummaline, et neid võidakse sundida kahtlaseid tehinguid läbi laskma, arvestades käimasolevaid rahapesuskandaale. 

2018. aasta oktoobris esitatud hagis süüdistab Rotenberg Handelsbankenit hoiuse avamisest keeldumises ning Nordeat, OP-d ja Dansket maksetest keeldumises. Rotenberg ütles, et teda ei ole kunagi kahtlustatud rahapesus. Eelmise aasta veebruaris kaotas ta esimese lahingu, kui Soome kohus ei võtnud tema ettekirjutust menetlusse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles