Prantsusmaa pensionireformi streigil ei paista lõppu

BNS
Copy
Prantsusmaa meeleavaldused jätkuvad
Prantsusmaa meeleavaldused jätkuvad Foto: Ronan Houssin via www.imago-images.de/imago images/PanoramiC

 Riigi lähiajaloo pikimat transporditööliste streiki juhtiv Prantsuse ametiühing teatas laupäeval valitsuse kompromissettepanekut tagasi lükates, et on valitsuse pensionireformi peatamises otsusekindlam kui kunagi varem. 

Ametiühing CGT lisas avalduses, et valitsus kinnitas äsja ametiühingutele, et kavatseb säilitada esitatud seaduse selle praegusel kujul. 

Prantsuse valitsus tegi laupäeval pensionireformi vastu streiki jätkavatele ametiühingutele ettepaneku võtta tagasi reformi suurimat vastuseisu tekitanud element ehk täispensioni alguse tõstmine 62. eluaastalt 64.-le, kuigi ametlik pensioniiga algaks endiselt 62. eluaastast. 

«Selleks, et näidata oma usaldust sotsiaalpartnerite vastu...olen valmis eemaldama seadusest lühiajalise meetme, mille olin välja pakkunud,» et tõsta pensioniiga alates aastast 2027 64-le eluaastale, kirjutas peaminister Édouard Philippe kirjas ametiühingujuhtidele päev pärast seda, kui poolte kõnelused olid tulemusteta lõppenud. 

CGT nimetas laupäeva õhtul peaministri ettepanekut «suitsukatteks», mille eesmärk on meelitada mõned ametiühingud reformi tervikuna toetama. 

Mõõdukamad ametiühingud CFDT ja UNSA tervitasid Philippe´i ettepanekut. 

Ametiühingutevaheline organ, mis hõlmab nii CGT-d kui ka teist radikaalset ametiühingut FO, kutsus korraldama järgmisel nädalal uusi meeleavaldusi. 

Prantsuse president Emmanuel Macron nimetas peaministri ettepanekut konstruktiivseks ja vastutustundlikuks kompromissiks. 

Pensionireform näeb ette praeguse 42 pensionisüsteemi üheks koondamist ja punktisüsteemi. See ei ole meeltmööda paljudele avaliku sektori töötajatele, näiteks vedurijuhtidele, sadamatöölistele ja Pariisi ooperi töötajatele, kes saavad praeguse süsteemidega soodustusi ja varem pensionile.

Pensionireformi vastane streik algas 5. detsembril ja on praeguseks kestnud 38 päeva. 

Laupäeval peeti Prantsusmaa linnades taas meeleavaldusi. Pariisis lõhkusid mõned maskides ja kapuutsides meeleavaldajad protestirongkäigu marsruudi äärde jäävate poodide aknaid, rüüstasid mitut poodi, süütasid lõkkeid ja loopisid märulipolitseinike pihta ilutulestikurakette. Politseinikud vastasid pisargaasiga. 

Meeleavaldusi korraldati Marseille´s, Toulouse´is, Lyonis, Nantes´is ja teistes linnades. Siseministeeriumi andmeil oli meeleavaldajaid üle riigi 149 000. 

CGT teatel oli meeleavaldajaid pool miljonit ja ainuüksi Pariisis marssis 150 000 inimest. 

Macron ütles reedel, et pensionisüsteemi elujõulisuse tagamiseks olukorras, kus üha suurem arv pensionäre elab üha kauem, «peab inimene kas suurendama oma panust või nõustuma veidi kauem töötama». 

President märkis aga, et ei taha pensioni suuruse vähendamist. 

Valitsus on öelnud, et täispensioni saamise ea tõstmine kahe aasta võrra säästaks riigile 2023. aastaks viis ja 2026. aastaks 11 miljardit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles