Silmet sai kohustuse radioaktiivsed jäägid Eestist välja viia

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Silmeti valdused Lääne-Virumaal Sillamäel
Silmeti valdused Lääne-Virumaal Sillamäel Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Sillamäe metallimaakide töötleja NPM Silmet peab naasma oma esialgse kohustuse juurde ja viima Eesti territooriumilt välja sadu tonne radioaktiivseid ehk nn NORM-tootmisjääke.

«NPM Silmetile on NORM-jäägi hoidmiseks ja transpordiks ettevalmistamiseks väljastatud luba kehtivusega kuni 31.03.2021, mis on NORM-jäägi ohutustamise lõpptähtaeg,» ütles Postimehele keskkonnaameti kiirgusosakonna juhataja Ilmar Puskar.

Puskar ütles, et väljastatud loa ühe tingimuse kohaselt peab NPM Silmet esitama hiljemalt 1. juuliks keskkonnaametile kiirgustegevusloa taotluse radioaktiivse aine väljaveoks.

Möödunud aastal sõlmis Silmet lepingu ühe USA ettevõttega Silmeti NORM-jääkide sekundaarse toormena kasutamiseks. Eeldusel, et sealne töötleja saab heakskiidu oma tegevusloa muudatusele, kavatseb Silmet vedada kõik ladustatud NORM-jäägid USA-sse 2020. aasta kolmandas või neljandas kvartalis.

Kõikide tulevikus tekkivate NORM-jääkidega toimitakse ettevõtte teatel samamoodi.

Hetkel on Silmeti territooriumil selliseid nõuetekohaselt pakendatud ja ohutult ladustatud NORM-jääke umbes 600 tonni.

Silmeti NORM-jäägid tekkisid maakidest - nimega tantaliit ja kolmbiit - mitmete elektroonikatööstuses kasutatavate metallide väljauhtumine vesiniklfluoriidhappe ja väävelhappe abil ja seda üsna kõrgel temperatuuril - 70-85 kraadi.

Kõnealused maagid sisaldavad radioaktiivseid aineid uraani ja tooriumi. Samu aineid ning lisaks väävel- ja vesinikfluoriidhappe jääke ning toormes sisalduvate mitmesuguste elementide vees lahustuvad sulfaat- ja fluoriidühendeid sisalavad ka Silmeti tootmisjäägid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles